PODNESEN ZAHTJEV

JEDNA OD NAJLJEPŠIH SPORTAŠICA SVIJETA IPAK ĆE PRIČEKATI: FIS odgodio donošenje povijesne odluke

Međunarodna skijaška federacija (FIS) odgodila je do svibnja iduće godine donošenje povijesne odluke o nastupu američke skijašice Lindsey Vonn u muškoj konkurenciji.

Jedna od najboljih skijašica svih vremena i najljepših sportašica današnjice poželjela je prije prekida karijere nastupiti u muškoj konkurenciji, a trebao je to biti spust u Lake Louiseu koncem studenog 2018.

Američka skijaška i snowboard federacija (USSA) je ovoga tjedan podnijela zahtjev da se 32-godišnjoj Vonn omogući nastup u muškoj konkurenciji, no FIS je odgodio donošenje odluke do svibnja iduće godine.

LINDSEY VONN ULAZI U POVIJEST: Najljepša svjetska skijašica napokon će dobiti priliku koju čeka već deset godina

‘Imamo potporu među pojedinim članovima Izvršnog odbora’

“Uputili smo formalni prijedlog kao prvi pozitivan korak. Imamo potporu među pojedinim članovima Izvršnog odbora i nadamo se kako će Vonn dobiti priliku,” poručio je direktor USSA-a Patrick Riml.

Ovo nije prvi put da je Vonn izrazila želju da se natječe s muškarcima. Prije pet godina FIS je odbio sličan prijedlog navodeći kao objašnjenje za svoju odluku zabranu o mješovitim utrkama.

Amerikanka godinama trenira s muškarcima iz drugih reprezentacija i prema neslužbenom mjerenjima brža je od mnogih.

‘Željela bi pobijediti neke dečke i onda reći zbogom’

“Znam da neću pobijediti, ali bih voljela pokušati. Željela bi pobijediti neke dečke i onda reći zbogom”, izjavila je Vonn za jedan od najuglednijih američkih dnevnih sportskih listova Denver Post.

Amerikanka u karijeri ima 77 pobjeda u Svjetskom kupu i 130 pobjedničkih postolja. Olimpijska je pobjednica u spustu 2010. u Vancouveru, a na istim igrama je osvojila i broncu u superveleslalomu. U Lake Louiseu je pobijedila čak 14 puta.

Ona je jedna od šest skijašica koja je ostvarila pobjede u Svjetskom kupu u svih pet disciplina alpskog skijanja: u spustu, super-G-ju, veleslalomu, slalomu i super kombinaciji. To je uspjelo i Šveđankama Anji Parson i Pernilli Wiberg, Austrijanki Petri Kronberger, Slovenki Tini Maze i našoj Janici Kostelić.

Povratak na Net.hr