Janica se držala za glavu: 'Nisam zaslužio biti na postolju!'

Sjajnom spustaškom vožnjom u superkombinaciji (10. mjesto), Ivica Kostelić napravio je veliki korak prema osvajanju treće medalje na svjetskim prvenstvima.

11.2.2013.
10:49
VOYO logo

U slalomu nije briljirao, ali se na kraju okitio srebrom iza pobjednika Teda Ligetyja!

Ivici Kosteliću je ovo treća medalja sa svjetskih prvenstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlato u slalomu je osvojio 2003. u St. Moritzu, a osam godina kasnije je u Garmisch-Partenkirchenu bio treći u super G-u. U kombinaciji, pak, ima i dva olimpijska srebra. Hrvatska sada ima devet medalja sa svjetskih prvenstava: pet zlata je osvojila Janica Kostelić, a jednu broncu iz kombinacije ima i Natko Zrnčić-Dim.

Kostelić je nakon spusta bio na desetom mjestu sa samo 1.37 sekundi zaostatka za vodećim Austrijancem Romedom Baumannom. No, ispred njega nije bio nijedan bolji slalomaš od njega, tako da se poslije prvog 'poluvremena' naš skijaš činio kao prvi favorit za zlato. Međutim, Ivica je slalom odradio prilično oprezno i u cilj je ušao sa samo 19 stotinki prednosti pred dotad vodećim Fincem Andreasom Romarom. Matteo Marsaglia, Carlo Janka i Matthias Mayer su ostali iza njega, ali ne i Ted Ligety.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrlo sam zadovoljan ovom medaljom. Sad imam kolekciju medalja sa SP-a. Još nikada nisam osvojio medalju u kombinaciji na SP-u i zato je ovaj uspjeh još i veći. Zadovoljan sam što sam u spustu mogao pružiti svoju najbolju vožnju ove sezone i što je koljeno vrlo dobro izdržalo. U slalomu sam vozio dosta slabije i mogu reći da sam sa srećom izvukao zapravo najviše što sam mogao s obzirom na slabu slalomsku vožnju. Srebro je sasvim zasluženo", izjavio je Kostelić, koji je u prvoj izjavi stranim novinarima nakon utrke u Schladmingu bio puno kritičniji prema sebi.

"Nisam našao dobar ritam u slalomu, cijelo vrijeme sam imao loš osjećaj. Bilo je to loše skijanje. Nisam zaslužio biti na postolju nakon tako loše slalomske vožnje kojoj je prethodio sjajan spust. Znao sam da imam šansu i preuzeo sam rizik, ali morao sam skijati i pametno jer je bilo lako izletjeti na teškoj stazi. Imam golemo iskustvo tako da sam se dobro nosio s pritiskom. Posljednjih godina nisam bio dobar u spustu, ali ova vožnja će mi dati poticaj da se nastavim boriti i tražiti napredak i u ovoj disciplini", kazao je Ivica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Amerikanac Ligety je potvrdio veliku formu i premda posljednjih godina nije bio posebno uspješan u slalomu, odradio je sjajnu vožnju i nadmašio Kostelića za čak sekundu i 15 stotinki. Ligety je bio olimpijski pobjednik u kombinaciji 2006. u Torinu, a sada je prvi put postao i svjetski prvak u toj disciplini. U Schladmingu je 28-godišnji skijaš osvojio već drugo zlato, nakon što je bio prvi i u super G-u, a ukupno sa svjetskih smotri sada ima četiri odličja.

Bronca je u ponedjeljak pripala Romedu Baumannu koji je na koncu zaostao za Kostelićem samo dvije stotinke. Prva mu je to pojedinačna medalja sa svjetskih prvenstava, a ujedno i prva za Austriju u muškoj konkurenciji na ovom SP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenimo da branitelj naslova Aksel Lund Svindal nije završio slalom, baš kao ni srebrni od prije dvije godine Christof Innerhofer. Bez plasmana je nakon odustajanja u slalmu ostao i drugi hrvatski predstavnik Max Ullrich.

Na Svjetskom skijaškom prvenstvu u austrijskom Schladmingu u utorak je na rasporedu ekipno natjecanje mješovitih reprezentacija u kojem će sudjelovati i Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nastup u našoj vrsti prijavljeni su Andrea Komšić, Sofija Novoselić i Saša Tršinski, te Ivica Kostelić, Dalibor Šamšal i Filip Zubčić. Suparnik Hrvatskoj u 1. kolu bit će reprezentacija Njemačke predvođena Marijom Höfl-Riesch i Felixom Neureutherom. U slučaju pobjede, Hrvatska će u četvrtfinalu na boljeg iz dvoboja Francuske i Slovačke.

Svaki se dvoboj sastoji od po četiri pojedinačna ogleda paralelnog slaloma, točnije po dva u muškoj i ženskoj konkurenciji. Naslov brani reprezentacija Francuske. 1. Ted Ligety (SAD) 2:56.96 2. Ivica Kostelić (Hrv) +1.15 3. Romed Baumann (Aut) +1.17 4. Andreas Romar (Fin) +1.34 5. Sandro Viletta (Švi) +1.42

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo