SKANDAL / U FIFA-i Procurila inkriminirajuća informacija o Seppu Blatteru

Image
Foto: AFP

Glavna tema svjetskog nogometa još uvijek je korupcijska afera u FIFA-i, zbog koje je uhićeno 14 dužnosnika krovne svjetske nogometne organizacije.

2.6.2015.
15:30
AFP
VOYO logo

Naime, prema pisanju New York Timesa, a prema izvorima FBI-ja koji su započeli istragu o korupciji u FIFA-i još prije tri godine, predsjednik FIFA-e Sepp Blatter navodno je itekako jako dobro znao što njegovi dužnosnici rade.

Savezne vlasti tvrde kako je jedan dužnosnik FIFA-e dopustio transakciju od 10 milijuna dolara mita kako bi lobirao za Juažnoafričku Republiku pri dobivanju domaćinstva Svjetskog prvenstva 2010, a trag novca vodi upravo do predsjednika Blattera, kojeg se u tekstu navodi kao glava čitave operacije uzimanja mita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Warner popljuvao Blattera

Iz FIFA-e su poručili kako je glavni krivac za tu transakciju Julio Grondona, inače dugogodišnji prijatelj i suradnik Seppa Blattera. Također valja napomenuti kako je Grondona, bivši direktor financija preminuo prošle godine, i nije ga moguće ispitati.

Bivši dopredsjednik FIFA-e Jack Warner, kojeg su vlasti Trinidada i Tobaga prošli četvrtak pustile iz pritvora uz jamčevinu, izjavio je za njemački magazin Stern da nitko nije donio više sramote u FIFA-u od samog Blattera, te da bi trebao odstupiti s pozicije predsjednika, i dati priliku nekom mlađem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se Warnera tereti da je uzeo mito od 10 milijuna dolara kako bi lobirao za Juažnoafričku Republiku pri dobivanju domaćinstva Svjetskog prvenstva 2010, a ubrzo su južnoafrički dužnosnici zanijekali bilo kakvu povezanost sa korupcijom.

Nije se radilo o novcu poreznih obveznika

U tekstu se navodi i kako se čitav korupcijski plan oko davanja mita za SP u Južnoj Africi odvijao kroz nekoliko godina. Warner je tada bio predsjednik CONCAF-a, a nakon što je to procurilo u javnost Warner je odmah negirao bilo kakvu upletenost u ovaj slučaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar sporta Fikile Mbalula izjavio je da se radilo o novcu koju je uplaćen u procesu kandidature te da se nije radilo o novcu poreznih obveznika.

Uplata od 10 milijuna dolara vršila se na tri puta, i to elektroničkim putem u siječnju i ožujku 2008. godine, a sve je opisano u inkriminirajućem paragrafu 192.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo