OI

PRITISNULI IH DOKAZI

RUSI PRIZNALI PO PRVI PUT: ‘Da, sustavno smo dopingirali naše sportaše’

Rusi su po prvi put službeno priznali sustavni doping njihovih sportaša. U razgovoru za NY Times, čelnici olimpijskog programa potvrdili su postojanje programa, ali i demantirali da ga je sponzorirala država.

“To je bila institucionalna zavjera u sportu, u koju nisu bili uključeni ljudi iz ruske Vlade”, kazala je Ana Anceliovič, direktorica Ruske antidopinške agencije (RUSADA).

Više od tisuću ruskih sportaša sudjelovalo je u tom programu od 2011. do 2015. godine, stoji u izvješću Richarda McLarena, istražitelja Svjetske antidopišnke agencije (WADA).

Služba bezbjednosti manipulirala uzorcima

Sportaši su uzimali koktele lijekova, a njihove uzorke urina bi pripadnici Savezne službe bezbjednosti, bivšeg KGB-a, kasnije mijenjali i skrivali prijevaru.

Rusi su očito shvatili da se više ne mogu boriti s WADA-om, nakon što je njihovim sportašima zabranjen nastup na Olimpijskim igrama u Riju, a Rusiji oduzeta domaćinstva neka natjecanja.

“Nisam upoznao osobe koje se spominju u McLarenovom izvještaju. No, kao bivši ministar sporta i predsjednik Olimpijskog odbora, mogu reći da smo napravili puno pogrešaka”, izjavio je Vitalij Smirnov, kojemu je ruski predsjednik Vladimir Putin povjerio reformu državnog antidopinškog sustava.

Iako je priznanje o sustavnom dopingu stiglo iz samog vrha ruskog sporta, Rusi su uprli prstom u poseban tretman sportša iz zapadnih zemalja koji su mogli koristiti razne lijekove iz terapeutskih razloga, što drugima nije bio omogućeno.

‘Rusija nije imala mogućnosti kao druge zemlje’

“Jeste li vidjeli dokumente iz slučaja ‘Fancy Bear’? Rusija nikad nije imala mogućnosti koje su imale druge zemlje. Generalno mišljenje u Rusiji je da nismo imali šanse”, podsjetio je Smirnov.

Priznanja koja su stigla iz Rusije nisu previše impresionirala istražitelja McLarena. “To je njihova kontrola štete”, izjavio je istražitelj WADA-e.

Prošlog tjedna, MOO je objavio kako je pokrenuta istraga protiv 28 ruskih sportaša koji su nastupili na ZOI u Sočiju. Već je sankcionirano 27 ruskih sportaša koji su se natjecali na OI u Pekingu i Londonu

Povratak na Net.hr