ŠPANJOLSKA PRVI PUTA PRVAK EUROPE: / Furija čudesnom predstavom u drugom poluvremenu razbila pogubljene Šveđane

Image
Foto: PIXSELL

Španjolska rukometna reprezentacija odigrala je čudesno drugo poluvrijeme i u potpunosti razbila Švedsku.

28.1.2018.
21:53
PIXSELL
VOYO logo

Finale EP-a u Areni Zagreb

ŠPANJOLSKA - ŠVEDSKA 29-23

ŠPANJOLSKA: Coralles, Šterbik; Gurbindo, Rivera, Entrerrios, Dušebajev, Sarmiento, Aguinagalde, Canellas, Morros, Arino, Guardiola, Goni, Sole, Balaguer, Figueras.

ŠVEDSKA: Appelgren, Palicka; Hennigsson, Jeppsson, Darj, Tollbring, Ekberg, Wanne, Pettersson, Gottfridsson, Arnesson, Cederholm, Ostlund, Zachrisson, Nielsen, Nilsson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Teško je riječima opisati što se sve događalo u drugom poluvremenu finalne utakmice Europskog rukometnog prvenstva u nedjelju u Areni Zagreb između Španjolske i Švedske. Najbolje bi smo opisali riječima španjolska rapsodija na krilima nevjerojatnog Arpada Šterbika, čovjeka koji je naknadno pozvan na turnir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ŠPANJOLSKA ŠESTA ZEMLJA S EUROPSKIM NASLOVOM: Što mislite, na kojem je mjestu Hrvatska po osvojenim medaljama?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Došao je igrač utakmice, čovjek koji donosi pobjede, veličanstveni veteran, po nekima najbolji golman u povijesti rukometa, u Zagreb kako bi pomogao svojoj trećoj domovini protiv Francuske u polufinalu. I svojim obranama zaustavio je Karabatića i društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto je to napravio i protiv Šveđana. Prijelomni trenutak utakmice izbornik Jordi Ribera povukao je kada je na gol poslao čudesnog Arpada koji je eksplodirao. A zamislite ovo, prvu veliku medalju Šterbik je osvojio još 1999. godine u dresu Jugoslavije kad je osvojio broncu na SP-u u Egiptu. Bilo je to prije 19 godina i Šterbik traje i danas na najvišem nivou. Traje i donosi medalje, donosi zlata svojoj reprezentaciji za koju nastupa. A ima 38 godina...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su Španjolci, nakon što su četiri puta poraženi u finalima europskih prvenstava, napokon otišli do kraja i osvojili zlato. Šveđani se moraju zadovoljiti srebrom. No, oni su i dalje najuspješniji u povijesti europskih prvenstava sa četiri zlatne medalje, ali zadnji naslov osvojili su prije 16 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do devete minute utakmica je bila u egalu, a onda su Šveđani u dvije i pol minute otišli na tri razlike (7-4). Na vratima Švedske odličan je bio golman Mikael Appelgren, koji je u 12 minuta skupio 6 obrana.

Uporni Španjolci

Ipak, Španjolci se brzo vraćaju na gol minusa (6-7), ali do kraja prvog poluvremena stalno su bili u zaostatku i na kraju su otišli na odmor sa dva pogotka manje od Šveđana (12-14). Za prednost Švedske nakon 30 minuta najzaslužniji je bio vratar Appelgren sa 11 obrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolci su u nastavku stisnuli obranu, a razbranio se i Arpad Šterbik koji je skupio osam obrana. Španjolska je u pet i pol minuta drugog poluvremena zabila četiri gola u nizu i iz minusa je otišla na dva gola viška (16-14). Do 41. minute Španjolci su napravili seriju 7-1, te su stigli do vodstva 19-15, a ta se prednost samo povećavala i deset minuta prije kraja susreta iznosila je sedam pogodaka (24-17). Do kraja susreta Španjolci su rutinirano čuvali prednost i napokon su postali europski prvaci.

Sole i Balaguer najefikasniji u Španjolskoj

Kod Španjolske najefikasniji su bili Ferran Sole i David Balaguer sa po pet golova, a Šveđane je predvodio Jesper Nielsen sa pet pogodaka, dok je Niclas Ekberg zabio četiri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodno su francuski rukometaši osvojili broncu nakon što su u dvoboju za treće mjesto slavili protiv Danske sa 32-29 (17-14). Kod Francuske Nikola Karabatić je utakmicu završio s devet golova, Cedric Sorhaindo, Kentin Mahe i Luc Abalo su zabili po 5, dok je na strani poraženih sjajan bio Hans Lindberg s 12 golova.

Francuzima je ovo druga europska bronca, a u kolekciji imaju još tri zlata. Danci su ostali na dva zlata, jednom srebru i tri bronce. Hrvatska je završila na petom mjestu, pobijedivši u petak Češku sa 28-27.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Konačni redoslijed na Europskom prvenstvu za rukometaše igranom u Hrvatskoj:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Španjolska 2. Švedska 3. Francuska 4. Danska 5. Hrvatska 6. Češka 7. Norveška 8. Slovenija 9. Njemačka 10. Bjelorusija 11. Makedonija 12. Srbija 13. Island 14. Mađarska 15. Austrija 16. Crna Gora


Tekst se nastavlja ispod oglasa

UŽIVO:

60' - GOTOVO JE-ŠPANJOLSKA JE PRVAK EUROPE

56' - Pitanje pobjednika je u ovom finalu riješeno, sada je samo upitno s kojom će razlikom Španjolci ugrabiti svoje prvo europsko zlato. Trenutni rezultat je 27-20.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50' - Šveđani su do sad drugi dio dobili s nevjerojatnih 11-2.

48' - Šterbik brani novi udarac Šveđanima. Kako Šterbik brani. Čovjek je došao u Zagreb samo zbog završnice, ovo mu je druga utakmica na turniru. U prvoj je zaustavio moćne Francuze, sad baca u očaj Šveđane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

43' - Henningsson je tukao s 10 metara i konačno prekinuo niz Španjolaca.

42' - Serija Španjolaca u drugom dijelu je 7-1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

41' - Balaguer jednim projektilom diže na 19-15. Švedska je razbijena i njihov izbornik prisiljen je pozvati time-out jer ovo ne izgleda dobro. Nakon sjajnog prvog poluvremena u drugom su zamrznuti na samo jednom pogotku nakon 11 minuta igre. Kako su ti Španjolci opasni. Nije ih bilo u prvom poluvremenu, odnosno sramežljivo su kaskali za Šveđanima, a onda rapsodija u nastavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

39' - Appelgren je skinuo sedmerac, ali odmah su pogriješili Šveđani u tranziciji i primili laki gol. Španjolska je na +3 (18-15).

34' - Šveđani već zovu time-out. Odlično su Španjolci krenuli, brzo izjednačili i ovo je dobra odluka švedskog izbornika koji je i sam uvidio da njegovi igrači nisu u dobrom ritmu.

34' - Švedska je izgubila osam lopti, Španjolska tek tri. Šveđani su u krizi.

31' - Španjolska je izjednačila na 14-14.

31' - POČELO JE DRUGO POLUVRIJEME: Šterbik je na golu i donosi drugu obranu Furiji, a u napadu Španjolska odmah zabija za -1.

30' - GOTOVO JE PRVO POLUVRIJEME

27' - Appelgren je već sakupio deset obrana.

22' - Zasad je Švedska puno bolja momčad. Igraju u napadu pametno, dugo, s jasnim ciljem u akcijama, pucaju sa svih pozicija bez straha, a u obrani su brzi i čvrsti sa čudesnim Appelgrenom na golu. Mogu Šveđani do naslova. Igraju dobro, bolje nego Furija...

21' - Prvo isključenje na večerašnjoj utakmici. Zachrisson mora na klupu smiriti živce jer je malo prenapet. Odlični Dušebajev iskorištava brojčanu nadmoć i smanjuje na 8-10 za Švedsku.

19' - Appelgren uništava. Spustio je rampu na svoj gol...

16' - Španjolska prekida gol post i s dva ekspresna gola smanjuje na -1. 6-7 je za Švedsku.

15' - Mreže miruju već nekoliko minuta. Sjajni Appelgren je sa 6 obrana sad na nestvarnih 60 posto.

12' - Statistika pokazuje da su Šveđani 4 od svojih 7 pogodaka zabili iz kontri.

10' - Izbornik Španjolske Jordi Ribera je pozvao time-out. Španjolci zaostaju samo dva gola razlike, no Ribera očito nije zadovoljan kako njegova momčad igra. Muči ih Appelgren koji ima već četiri obrane i na 50% je. Sjajni su švedski golmani. Šveđani jednostavno znaju kako igrati finale EP-a. U povijesti su ih igrali četiri i sva četiri puta su slavili.

3' - Obje ekipe uspješne su u realizaciji na početku utakmice. Rivera je utakmicu otvorio pogotkom u gornji desni kut, Ekberg je izjednačio, a po jedan pogodak postigli su Entrerrios i Nielsen. Igraju se jake obrane, neće tu biti puno golova.

1' - POČELA JE UTAKMICA: Prvi je napad za Španjolsku. Startni vratar Švedske danas je Appelgren iako je prije dva dana Palicka radio čuda protiv Danske.

Finalisti EURA u Hrvatskoj Švedska i Španolska odigrali su dosad 21 međusobnu utakmicu, a Skandinavci imaju dvostruko više pobjeda od momčadi s Pirineja.

Švedska je dobla 14 puta, u sedam utakmica su slavili Španjolci, a zanimljivo je da niti jedna utakmica nije završila neodlučenim ishodom.

Na europskim prvenstvima su igrali sedam dvoboja, Šveđani su dobili pet, a Španjolci dvaput. Ipak, određena utjeha za Španjolce je činjenica da nisu izgubili od Šveđana još od 2009. godine i SP-a u Splitu, kada je bilo 34-30 za Šveđane. Zadnja tri međusobna dvoboja dobili su Španjolci, od čega dvije na švedskom tlu - prije dvije godine u Malmoeu i EP-u u Poljskoj, te 2011. godine na SP-u u Švedskoj.

FRANCUSKA OSVOJILA BRONCU! Danci su bili među favoritima ovog prvenstva, ali kući se vraćaju bez medalje

Također, jedan jedini put su igrali u finallu i to na EP-u u Italiji 1998. godine, a tada su Šveđani slavili s 25-23.

Švedska je najuspješnija reprezentacija na europskim prvenstvima s četiri naslova, a Španjolci nemaju nijedan.

U susretu za brončano odličje igrat će Francuska i Danska. U 15 međusobnih dvoboja Francuzi imaju devet pobjeda, Danci šest, a kao i finalisti, niti ove dvije vrhunske reprezentacije nikad nisu igrali neriješeno.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo