Stop toleranciji

SKANDAL UOČI POČETKA EURA: “Žalosno je da mogu donijeti ovakvu odluku”

Nekoliko sati uoči početka Europskog rukometnog prvenstva u Poljskoj izbio je skandal u čijem se središtu našao kapetan švedske reprezentacije Tobias Karlsson (34).

On je namjeravao nositi kapetansku vrpcu u duginim bojama kako bi na taj način pružio podršku LGBT zajednici. Poljska je vrlo konzervativna zemlja u kojoj istospolni parovi nemaju gotovo nikakva prava, a Karlsson je svojim potezom želio pokazati da je potrebno više tolerancije. Najavio je da će nositi vrpcu u duginim bojama sve dok mu to ne zabrane, ali nije dočekao ni prvu utakmicu na prvenstvu.

Atletski slučaj

Europska rukometna federacije (EHF) je, naime, nekoliko sati uoči početka natjecanja zabranila Karlssonovu ideju. U obrazloženju stoji da je vrpca sastavni dio opreme i da zato mora biti u nacionalnim bojama.

“Žalosno je vidjeti da EHF može donijeti odluku kojom sprečava zalaganje za otvorenost, suosjećanje i jednake vrijednosti”, rekao je razočarani Karlsson.

Zanimljivo, na Svjetskom atletskom prvenstvu u Moskvi 2013. švedska skakačica u vis Emma Green obojila nokte u duginim bojama kako bi prosvjedovala protiv kršenja prava LGBT zajednice u Rusiji. Oštro ju je zbog toga napala svjetska rekorderka u skoku s motkom Jelena Isinbajeva, poručivši joj kako pokazuje nepoštovanje prema Rusiji.

Povratak na Net.hr