Rukometna legenda otkrila što je kumovalo debaklu Hrvatske u Kataru

Žestoke kritike hrvatske sportske javnosti i medija još uvijek se slijevaju prema rukometnoj reprezentaciji Hrvatske.

30.1.2015.
8:46
VOYO logo

Trener PPD Zagreb i legenda jugoslavenog rukometa Veselin Vujović je uoči četvrtfinalnog sraza sa Poljskom detaljno secirao igru Kauboja, naglasio što ne valja na ovom SP-u, i pogodio. Krivo postavljena obrana, neorganizirani napadi, odsječena krila.... sve to je kumovalo porazu od Poljske, momčadi koja nam je do sada bila redovita mušterija, a u Kataru nam je očitala pravu rukometnu lekciju.

"Svi imamo ‘pravo’ komentirati sa strane, svi uvijek više znamo od onih koji su na licu mjesta, ali samo izravni sudionik vuče poteze i za njih odgovara. On potpisuje uspjehe i neuspjehe. Nakon svega što sam vidio, mislim da Hrvatska može biti sretna što se nije susrela s reprezentacijom kalibra Danske ili Španjolske. Ne zbog kvalitete, nego načina na koji je igrala. Taj način nije bio dostojan velikog natjecanja i ozbiljnijeg rezultata, a to je medalja", komentira Vujović za Sportske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnogorski rukometni stručnjak još je ranije uvidio nedostatke u igri reprezentacije. Ali, kako je SP tek počinjao, nije htio remetiti mir u momčadi. Pustio je seciranje, nadajući se kako će se igra Hrvatske u Kataru popraviti. Ali nije. U utakmicama u skupini protiv slabijih momčadi se uspijelo zamaskirati sve ono loše u igri Kauboja. I onda je došao na red Brazil, pa Poljska. I sve je isplivalo na površinu...

"Bilo je puno detalja za koje nitko nije htio otvoreno reći da ne izgledaju dobro. Mogli smo to relativizirati tvrdnjama da se igrači štede, da je to prijateljska utakmica, da se skrivaju karte… Osim toga, smatrali smo da je ždrijeb tako dobar da će se nedostaci za početak zamaskirati, a kasnije tijekom turnira ispraviti. Nažalost, dogodio se najružniji scenarij, a to je da ispadnemo od prosječne Poljske koja sigurno ne spada u prvih sedam ili osam svjetskih reprezentacija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vujović je pobrojao nekoliko razloga poraza.

"Prvo, pitanje Damira Bičanića. To je igrač na kojega se računalo, koji je u svim utakmicama počeo u prvoj postavi, a protiv Poljaka je nakon otvaranja totalno nestao, zaboravljen je na klupi. Zašto je igrač o kojemu se najviše pričalo, kojemu je izbornik jako vjerovao od početka mandata, naprosto nestao"?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vujović ističe kako je izbornik Slavko Goluža više minuta trebao dati Ivanu Sliškoviću.

"Kada je ušao, pokazao je odlučnost i agresivnost. Makar je promašio jedan šut, trebalo mu je vjerovati. Sa strane mi se činilo kao treneru, a to je osjećaj koji teško možete objasniti prosječnom gledatelju, da je Slišković bio ‘taj’, da je bio raspoložen za veliki rezultat".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je još utjecalo na debakl u Kataru?

"Goluža se nije usudio igrati obranu 5-1 s Vorijem, ali zašto to onda nije radio Duvnjak? Inteligentan je igrač, ne bi inače bio proglašen najboljim na svijetu. Mogao je rotirati njih dvojicu jer se znalo da najveća opasnost prijeti od vanjskih igrača. Nadalje, Duvnjak je katastrofalno otvorio utakmicu, nanizao pet, šest izmišljenih šuteva, nakon čega se ušlo u dobar ritam s Karačićem i Stepančićem. Ali nekoliko minuta prije kraja prvog dijela, opet je ušao Duvnjak".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vujović smatra da je ta odluka bila jedna od prijelomnica utakmice.

"Za taj potez nije bilo razloga. Vraćanjem Duvnjaka ovim je igračima oduzeto pravo da steknu samopouzdanje. On je dovoljno čvrst u glavi da može ući u nastavku, jer zna da se od njega očekuje puno i da nas mora povući u zadnjih 15 minuta. Ovako je početkom drugog dijela zabijao golove koji su prikrili neorganiziranost u hrvatskom napadu i nakon toga je došlo do pada. Tajming nije bio dobar".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vujović se osvrnuo i na moguću ostavku Slavka Goluže...

"To je pitanje nečijeg karaktera, morala i razmišljanja. Ne želim ulaziti u to, ali smatram da treba prepoznati svoje pogreške. I prije SP-a sam rekao da je iz dosadašnjih poraza morao nešto naučiti. Često smo slušali njegove izjave da su za poraze krive ozljede, prehlade i ne znam kakve još nedaće. Sada priča o promašenim zicerima sa šest metara. Ne može to biti objašnjenje svega lošeg, to je sastavni dio igre, i Poljaci su promašivali. Treba pričekati još dvije utakmice i nakon toga dati konačnu ocjenu, ali ja sam siguran da Goluža neće dati ostavku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POLUFINALE - 30. siječnja (petak) Poljska - Katar Francuska - Španjolska

ZA POREDAK OD 5. DO 8. MJESTA - 30. siječnja (petak) Hrvatska - Njemačka Danska - Slovenija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZA 3. MJESTO - 1. veljače (nedjelja) FINALE - 1. veljače

ODIGRANO:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ČETVRTFINALE - 28. siječnja (srijeda) HRVATSKA - Poljska 22:24 Katar - Njemačka 26:24 Slovenija - Francuska 23:32 Španjolska - Danska 25:24

OSMINA FINALA: 25. siječnja (nedjelja): HRVATSKA - Brazil 26:25 (13:15) Slovenija - Makedonija 30-28 (16-15) Austrija - Katar 27-29 (14-13) Španjolska - Tunis 28-20 (18-9)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

26. siječnja (ponedjeljak): Egipat - Njemačka 16-23 (8-12) Švedska - Poljska 20-24 (11-10) Francuska - Argentina 33-20 (16-6) Island - Danska 25-30 (10-16)

Utakmice Hrvatske u skupini: 16. siječnja (petak): Hrvatska - Austrija 32:30 17. siječnja (subota): Hrvatska - Tunis 28:25 19. siječnja (ponedjeljak): Hrvatska - Iran 41:22 21. siječnja (srijeda): Hrvatska - Makedonija 29:26 23. siječnja (petak): Hrvatska - BiH 28:21

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo