MEĐUSOBNI OGLEDI

OVA TRI DVOBOJA RUKOMETAŠI ITEKAKO DOBRO PAMTE: Prisjetili smo se ključnih susreta Hrvatske i Slovenije

Bogata je povijest međusobnih ogleda hrvatskih i slovenskih rukometaša. Neki važni otišli su na stranu igrača obučenih u crveno-bijele kvadratiće, u nekima su pobjedu slavili naši susjedi.

Brojem medalja Hrvatska daleko odskače od Slovenije čija rukometna povijest pamti tek srebro iz 2004. godine. Riječ je o europskoj medalji s turnira kojem su Slovenci i bili domaćini, na kojem su su u polufinalu pobijedili Hrvatsku koja je, pak, kasnije izgubila i ogled za broncu.

Što se riznice medalja hrvatskih rukometaša tiče, popunjena je ona zlatima s olimpijskih igara (Atlanta, Atena) i svjetskih (Portugal) prvenstava, dok s europskih smotri kao najveći uspjeh ostaju srebra (Norveška, Austrija). Navedenom treba dodati i čitav niz medalja s turnira ove jačine, no sve to postat će zanemarivo u trenucima kad igrači ovih dviju reprezentacija u 20:45 sati istrče u novi međusobni ogled.

Puno su puta rukometaši Hrvatske i Slovenije igrali međusobno, no tri primjera svakako se ističu:

Hrvatska – Slovenija 24-25

Riječ je o susretu za peto mjesto Europskog prvenstva iz 2000. kojem je Hrvatska bila domaćin. Očekivala se medalja, a Slovenija je pobjedom u ovom ogledu Hrvatsku ostavila bez plasmana na Olimpijske igre u Sydneyju.

Men's World Handball Championship 2009 - Group B - Croatia - Croatia - Sweden
Venio LosertFoto: Marko Lukunic/PIXSELL

Slovenija – Hrvatska 27-25

Polufinale Eura u Sloveniji 2004. godine. Petar Metličić je dobio udarac prstom u oko, Hrvatska bez njega nije mogla do pobjede, kasnije niti do slavlja u ogledu za broncu protiv Danske.

rukomet
Petar MetličićFoto: Vanja Zubcic/PIXSELL

Hrvatska – Slovenija 31-26

Domaćin je bila Španjolska, a igralo se za broncu na Svjetskom prvenstvu. Osam golova Domagoja Duvnjaka i jednako toliko Ivana Čupića doveli su Kauboje do trećeg mjesta na turniru.

duvnjak čupić
Domagoj Duvnjak i Ivan ČupićFoto: MARWAN NAAMANI/AFP

Povratak na Net.hr