'To nije bila prava Hrvatska, sreća je da se ovo dogodilo sad!'

25.1.2015.
23:48
VOYO logo

Utakmica je bila čudnovata, da tako kažem, zbog dvije stvari. Prva je naša nedovoljno dobra reakcija na duboku obranu Brazila.

Tu smo pogriješili, i Duvnjak i svi ostali redom, što smo problem te duboke obrane uporno pokušavali riješavati akcijama 'jedan na jedan'. A po meni, rješenje u takvoj situaciji nije trčati s loptom, nego je rješenje da igrač koji ima loptu gleda što se događa iza leđa onog obrambenog igrača koji ga čuva. Taj obrambeni igrač koji je fokusiran na našeg igrača s loptom ne vidi kad drugi naši napadači mijenjaju mjesta iza njegovih leđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno u slučaju lijevog vanjskog koji ima loptu... Dakle, taj naš lijevi vanjski uzme loptu, pričeka dok srednji i desni vanjski izmjene mjesta bez lopte. U takvoj izmjeni mjesta na širokim pozicijama obrambeni igrači se dovode u nedoumicu hoće li pratiti igrača bez lopte ili neće jer moraju pokrivati veliki prostor, a uz to ne znaju hoće li preuzimati igrača koji mijenja poziciju ili će trčati za svojim igračem.

U takvim situacijama, kad se obrambene igrače dovodi u neravnotežu, potrebno je da krilo koje je na suprotnoj strani od križanja ulazi na crtu. Npr, ako je lopta kod Duvnjaka na lijevoj strani, križaju se Kopljar i Bičanić, a Štrlek ulazi na drugog pivota, iza leđa obrani koja stoji tako duboko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tada krajnji igrač Brazila ili prati Štrleka prema sredini pa Duvnjak može pretrčat svog obrabenog igrača na vanjsku stranu jer je na krilu ostao veliki prostor, ili ako obrambeni igrač ne prati Štrleka, onda Duvnjak ima otvorenog Štrleka ili ima slobodnog jednog od bekova koji su izmjenili mjesta, Kopljara ili Bičanića.

A mi nismo koristili taj prostor u igri bez lopte. Ako se na to nismo pripremili prije utakmice, taj jedan slobodan prostor je jednostavno bio vidljiv već na samom početku i mogli smo se kroz prvo poluvrijeme prilagodit takvom načinu igre i razbit takvu obranu. Pa da ih natjeramo, kad ima zabijemo dva, tri gola na takvu obranu, da se oni vrate u plitko na šest metara ili da i dalje riskiraju branjenje velikog praznog prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga stvar koja mi se čini da je bila kao opterećenje našim igračima je pogled na raspored utakmica, gdje nam se po nekakvom renomeu reprezentacija i nekoj nominalnoj kvaliteti otvara put da dođemo jako daleko.

I htjeli mi to priznat' ili ne, podsvjesno smo ispred sebe ipak imali jedan rukometno nepoznati Brazil, za kojeg smo svi očekivali da ćemo ga lako preskočit. Pa smo gledali kako preskočit na drugu ili treću stepenicu, a umalo smo zapeli na ovoj prvoj. Nasreću, to se nije dogodilo i drago mi je da se jedna ovako nervozna utakmica dogodila sad. Dakle, ne ni protiv Švedske, ne ni protiv Francuske, jer vjerujem da se trebala dogodit i vjerujem da smo ispucali svoj bonus što se tiče nervoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što bih htio istaknut kao pozitivno, to je Marko Kopljar koji sa svojih 2,10 dva puta šutira iz pozicije šest metara sa padom. Dakle, kad čovjek od 2.10 padne sa stolice već ga vidiš polomljenog na šest mjesta, a kamoli kad skoči još metar u zrak pa padne na pod. Međutim, upravo taj pristup nam se vratio kao reprezentaciji.

I još nešto... Brazilci su se, uz svo dužno poštovanje, maksimalno pripremili i bili maksimalno koncentrirani, odigrali su vjerojatno na sto posto svojih mogućnosti. Dok ovo što smo mi igrali u prvom poluvremenu zasigurno nije bila prava slika Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I onda kad uz takvu koncentraciju i takav pristup promašiš toliko penala i zicera, jednostavno daš protivniku krila i motiv, pa on tu svoju koncentraciju i dalje zadrži na istom nivou. Mogu reć da nismo bili pravi, ali ne bi imali ništa protiv da uz ovakvu igru pobijedimo i puno, puno jače protivnike. Jer sada se više ne igra na bodove nego se igra na prolaz. Tako da je svejedno jesi li nekog razvalio s jedan razlike ili s deset, bitno je da si prošao dalje. Naravno, bilo bi puno ugodnije da se ovakva nervozna igra više ne ponovi, nego da budemo onakvi kakvi mi možemo bit.

POLUFINALE - 30. siječnja (petak) Poljska - Katar Francuska - Španjolska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZA POREDAK OD 5. DO 8. MJESTA - 30. siječnja (petak) Hrvatska - Njemačka Danska - Slovenija

ZA 3. MJESTO - 1. veljače (nedjelja) FINALE - 1. veljače

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ODIGRANO:

ČETVRTFINALE - 28. siječnja (srijeda) HRVATSKA - Poljska 22:24 Katar - Njemačka 26:24 Slovenija - Francuska 23:32 Španjolska - Danska 25:24

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OSMINA FINALA: 25. siječnja (nedjelja): HRVATSKA - Brazil 26:25 (13:15) Slovenija - Makedonija 30-28 (16-15) Austrija - Katar 27-29 (14-13) Španjolska - Tunis 28-20 (18-9)

26. siječnja (ponedjeljak): Egipat - Njemačka 16-23 (8-12) Švedska - Poljska 20-24 (11-10) Francuska - Argentina 33-20 (16-6) Island - Danska 25-30 (10-16)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utakmice Hrvatske u skupini: 16. siječnja (petak): Hrvatska - Austrija 32:30 17. siječnja (subota): Hrvatska - Tunis 28:25 19. siječnja (ponedjeljak): Hrvatska - Iran 41:22 21. siječnja (srijeda): Hrvatska - Makedonija 29:26 23. siječnja (petak): Hrvatska - BiH 28:21

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo