ZA PAMĆENJE

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 16 GODINA HRVATSKA JE SLAVILA JEDAN OD NAJVEĆIH USPJEHA: Ovim smo ispisali povijest

Dan kad smo osvojili drugo olimpijsko zlato

Na današnji dan prije točno 16 godina hrvatski sport doživio je jedan od najvećih uspjeha u svojoj povijesti. Naime, hrvatska rukometna reprezentacija osvojila je svoje drugo olimpijsko zlato. Nakon zlatnika Velimira Kljajića u Atlanti 1996. godine na Olimp su se osam godina kasnije popeli izabranici Line Červara.

NIKAD OTKRIVEN DETALJ VELIKOG LINE ČERVARA: ‘Ovo nikad nisam spomenuo u autobiografiji, no to vam je živa istina. Zato pustite Igora da radi’

Posljednje rukometno zlato za Hrvatsku

Hrvatska je u finalu, u infarktnoj i neizvjesnoj utakmici, rezultatom 26:24 (11:12) svladala Njemačku u reprizi finala Svjetskog prvenstva u Portugalu 2003. godine. Najefikasniji u redovima Hrvatske bio je Mirza Džomba s devet postignutih golova, dok je kod Nijemaca prednjačio Steffan Kretzschmar, također s devet pogodaka. Inače, bilo je ovo posljednje rukometno zlato za Hrvatsku, drugo uzastopno…

Inače, naši su rukometaši u Ateni slavili u svih osam utakmica, a redom su prvo u skupini padali Island (34:30), Slovenija (27:26), Južna Koreja (29:26), Rusija (26:25) i Španjolska (30:22). Valja istaknuti kako nakon Hrvatske 2004. godine nijedna rukometna reprezentacija nije ostvarila sve pobjede u pohodu na olimpijsko zlato.

U četvrtfinalu je lako svladan domaćin rezultatom 33.27, medalja je osigurana u polufinalu protiv Mađara (33:31) prije no što je u velikom finalu pala spomenuta Njemačka izbornika Heinera Branda.

Ivano Balić proglašen za najkorisnijeg igrača turnira

Skupina trenera predvođenih Šveđaninom Bengtom Johanssonom i Francuzom Danielom Constatinijem izabrala je najbolju momčad olimpijskog rukometnog turnira u kojoj su svoje mjesto našli i najbolji svjetski rukometaš Ivano Balić, kao najbolji srednji vanjski, a na poziciju desnog krila izabran je Mirza Džomba. Uz to, Ivano Balić proglašen je i za najkorisnijeg igrača turnira.

Za Hrvatsku su u Ateni nastupili: Venio Losert, Vlado Šola, Valter Matošević, Nikša Kaleb, Ivano Balić, Blaženko Lacković, Vedran Zrnić, Igor Vori, Davor Dominiković, Mirza Džomba, Drago Vuković, Slavko Goluža, Goran Šprem, Denis Špoljarić i Petar Metličić.

Što se tiče stručnog stožera, na klupi je sjedio pomoćni trener Irfan Smajlagić. Trener vratara bio je Zdenko Zorko, fizioterapeut Milorad Sakradžija, a liječnici dr. Josip Feldbauer i mr. Stanislav Peharec. Tehnički direktor bio je Ivica Udovičić.

Za kraj mora se istaknuti kako smo tijekom povijesti, do današnjeg dana, osvojili jednu olimpijsku broncu, dva svjetska srebra i jednu broncu te tri europska srebra i dvije bronce.

Povratak na Net.hr