'Ovo je, po meni, najljepša igra Hrvatske u povijesti!'

3.8.2012.
12:12
VOYO logo

Hrvatska igra sjajno na Olimpijskim igrama, protiv Mađarske su dečki pobijedili i treću utakmicu u nizu, s ukupnih 25 golova razlike. Vaš komentar? Ma preslikana Atena. Sve je onako kako treba i kako smo navikli. Ždrijeb je savršen, kako je trebao biti. Početak su malo slabije ekipe. Ja sam uvijek Srbiju vidio kao ekipu koja ipak nije na najvišem nivou. Ovo što su napravili doma, u Beogradu, to je rukomet, to je sport u kojem je domaćin uvijek negdje oko polufinala, uvijek je tako bilo. Znao sam da Srbija nije na toj našoj razini kvalitete. Dakle, na početku smo imali Koreju, najslabijeg protivnika, pa onda malo jačeg, Srbiju, i sada Mađarska, koja je kvalitetnija od ovih dviju ekipa. Sad smo mirni, idemo po prvo mjesto protiv Danske i sve je onako kako treba biti.

Rezultati su tu. Kako vidite igru naše reprezentacije? Igrači su se napunili samopouzdanjem, obrana djeluje fantastično, čudesno, to je bio ključ svega do sada. U napadu imamo dva izrazito raspoložena igrača, to su Čupić i Duvnjak, a u obrani je Alilović. Oni igraju na savršenoj razini, ali i svi ostali su sjajni. Znam da i kod drugih još ima rezerve. Slijede nam dvije užasno teške utakmice, protiv Danske i Španjolske, ali mislim da ćemo sigurno biti prvi ili drugi i da ćemo u četvrtfinalu imati jedan lakši dvoboj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu je na rasporedu Danska. Dosad smo uglavnom zbrajali gol-razliku, ali protiv njih bi moglo biti puno teže... Da, to će biti utakmica za prvo mjesto u skupini, Danci su jači od Španjolaca, ali nisu kao mi. Najviše što mi daje samopouzdanje je naša obrana. Dakle, svi znaju da igramo 5-1, a nitko protiv nas nema protok lopte, stvarno smo prejaki. Nama treba pet, šest minuta da prodamo one tri, četiri kontre, da nam istrče Štrlek i Čupko, i to je to. Mi smo na pet razlike, i onda opet igramo gol za gol, i onda opet izvučeno dvije, tri kontre... Dakle, kao po knjizi, kao što treba biti. Zato kažem, optimist sam i mislim da će ovo bit preslikana Atena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U onoj drugoj skupini nešto slično rade Francuzi. Je li vrijeme da ipak stavimo točku na i' u tom desetogodišnjem rukometnom ratu? Mislim da su oni sada u silaznoj putanji, a mi smo u uzlaznoj. Oni imaju dosta starijih igrača i mislim da kad se nađemo s njima, da će to već bit jezik do poda. A mi smo napravili vrhunsku selekciju, smjena generacija se nije osjetila, imamo četvoricu starijih igrača, a ovo ostali su sve mladi. Ali ne mladi koji pomažu, nego mladi koji su postali nositelji igre. Dakle, Duvnjak je sad naš prvi igrač.

Duvnjak stvarno djeluje kao rukometni velemajstor. To je jedna od najljepših sportskih preobrazbi koje smo vidjeli u hrvatskom sportu u zadnje vrijeme... Ma čudo, čudo. Ima visinu, snagu, obranu, igra, vuče polukontru, asistira Voriju, vidi sve i zabija golove.... A imamo tu u sredini i Vukovića, i Balića koji će sigurno povući ključne poteze kad bude trebalo...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, Ivano trenutno uglavnom šeta uz teren s ručnikom na glavi kao neki šeik i uživa. Zeza se, stalno se smije, pa uđe, zabije koji gol... Ha, ha, ha, ma je, ali vidjet ćete da će doći vrijeme kad neće ići tako dobro, doći će i oni teški trenuci kad će njegova lopta odlučivati. Ja uopće ne sumnjam da će Ivano svoje odraditi. Svi ostali – sve je savršeno! U ove tri utakmice ja dugo nisam vidio bolju Hrvatsku!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno pamtite čarobnu Atenu iako je prošlo skoro deset godina. Koliko Olimpijske igre preuzmu sportaša, daju mu neki poseban motiv? Ma apsolutno! Vrhunac je uopće tamo doći. Savršenstvo. Cijela Hrvatska, svi jednoobrazno obučeni, svi sportovi, osjećaš se malo posebnim. Pa vidi se kako naši lete po terenu, svaki gol, koje je to slavlje. A najvažnije je što se stvorila ta pozitivna atmosfera koja će nas sada nositi do kraja turnira. Ja ne znam što bi se sad trebalo dogoditi da nas nešto omete. Možemo izgubiti utakmicu, recimo protiv Danske, ali ovo što naši pokazuju, ti neki temelji, sve je u najboljem redu. Teško je sad reći – bit ćemo olimpijski prvaci, ali ja mislim da ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, medalja nam ne može pobjeći. Ne može. Ja mislim da je to nemoguće.

Samo je pitanje koja će biti... Da, daj, bože, da bude zlato. To puno ovisi i o ždrijebu,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko su nam najveći konkurenti? Francuzi i Danci. Tu Island može malo iznenaditi, i to je to.

Imamo i malo sreće zasad, sve je savršeno, nitko nije ozlijeđen, vjerojatno se nikad nije dogodilo da imamo tri zdrava playa na raspolaganju... Da, istina. Igrači su nakon sezone imali jedno vrijeme za odmor, a onda su bile jedne prave pripreme od 40 dana i oni su se tako doveli u red da je to savršeno. Problem će biti kad se vrate u svoje klubove. Ja sam poslije Atene potpisao novi ugovor, došao u klub i raspao se. Koljeno mi je bilo otišlo. I tako je kod dosta igrača. Znači, sad te nosi taj naboj, Olimpijske igre, ja ih vidim samo tako, još imaju one uske dresove, stalno imaju smiješak na licu, ma nešto posebno...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, na Europskom prvenstvu u Srbiji kao da je neka sitnica nedostajala, a sad je sve sjelo na svoje mjesto... Sad je sve sjelo na svoje mjesto i to u najvažnijem trenutku.

Kad smo se već sjetili Beograda, i onog polufinala, kako ocjenjujete pobjednički pohod Srbije? Teško se oteti dojmu da su suci cijelo to prvenstvo sudili domaćinski, puštali su neobično duge napade, točno kako odgovara Srbiji. Da se sudio pasivan napad nakon minute i pol, kao obično, pitanje je kako bi se odvilo prvenstvo. Drugim riječima, kriterij suđenja za jednu momčad mogu značiti razliku između četvrtfinala i finala... Evo, sve ste rekli. Apsolutno se slažem sa svime. Ne treba ništa više ni dodati ni oduzeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To čak nije stvar sudačke krađe, nego jednog unaprijed pripremljenog domaćinskog kriterija... Evo, da se razumijemo. Na svijetu ima pet, šest ekipa. To smo mi, Francuska, Španjolska, Danska.. l ima taj drugi krug, Švedska, Island... To je nekakav krug reprezentacija koje se u 99 posto slučajeva nađu u polufinalu velikih natjecanja. I sad, uvijek se tu ubaci jedan domaćin. U Sloveniji je to bila Slovenija, u Tunisu je bio Tunis, u Švedskoj je bila Švedska, u Srbiji bila Srbija. Recimo da smo sport podložan domaćem terenu, da tako kažem. A što se tiče te priče iz Srbije, mislim da smo pobijedili na važnijem natjecanju. Mislim da je važnija Olimpijada nego Europsko prvenstvo. Uvijek bih to potpisao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čujete li se s dečkima u Londonu? Ne. Iskreno, ja nisam volio da me itko ometa kad sam na turniru, pa tako ni ja ne želim nikoga ometati. Bit će vremena za slavlje.

Koliko pratite ostala događanja na Igrama? Recimo naše rukometašice... Uh, oduševile su me protiv Rusije. Odigrale su strašnu utakmicu, ako tako nastave igrati, mogle bi daleko na natjecanju. Ovo protiv Rusije je bila vrhunska predstava, a Rusija je vrhunska ekipa. Mislim da naše cure mogu iznenaditi. Olimpijske igre imaju čudan sistem, ključno je četvrtfinale. Ako tu iznenadiš, već si u vrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I za kraj – Slavko Goluža. Kako ga ocjenjujete kao izbornika? Pa nema tu puno pametovanja. On ima vrhunske rezultate. Možemo mi biti najbolji prijatelji ili ne, ali samo rezultat odlučuje i on je sigurno svjestan što ga drži na klupi. A ovo što do sada radi je odlično. Naša igra u ove tri utakmice je poslije Atene, po meni, najljepša igra Hrvatske u povijesti.

Zapravo je jedina crna točkica u cijeloj rukometnoj priči iz Londona njegova usporedba pobjede nad Srbijom s Olujom. Ne znam uopće što je Goluža mislio, to je stvarno loše, to treba doslovno odvojiti od sporta, sport nema nikakve veze s tim. Sport je sport i treba ga odvojiti od svega. Dosta smo mi svi zajedno podlegli tom politikantstvu, svi su nas iskorištavali na sve strane i u te dnevnopolitičke svrhe i trebamo se maknuti od toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, na što mislite? Pa općenito na politiku! Kad im trebamo, tu smo, kad ne trebamo, zadnja smo rupa na svirali. Sad će opet kad osvoje ovo, biti pet, šest dana atraktivni, a poslije – nogom u guzicu.

Zvuči nevjerojatno, ali Golužinu izjavu je komentirala i Angelina Jolie. Napisala je na Twitteru: 'Šokirana sam izjavama hrvatskog rukometnog trenera poslije utakmice sa Srbijom. Neki ljudi ne razumiju poantu Olimpijskih igara. Nacionalizam se ne smije miješati s patriotizmom.' Slažem se s Angelinom. Ako je to Goluža izjavio, to je loše, to nema nikakve poveznice sa sportom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo