IZ MEĐIMURSKOG GRADIĆA ODGOVORILI VUJOVIĆU: / 'Svojom izjavom uvrijedili ste i Slovence'

Image
Foto: Igor Kralj i Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Iz Svetog Martina na Muri odgovorili su slovenskom izborniku.

23.1.2018.
11:57
Igor Kralj i Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Izbornik slovenske rukometne reprezentacije Veselin Vujović prije nekoliko je dana izazvao buru izjavom o međimurskom mjestu Sveti Martin na Muri gdje su Slovenci smješteni za vrijeme slobodnih dana na Europskom prvenstvu. Utakmice igraju u Varaždinu, a Vujović je tada neugodno iznenadio nazvavši hrvatski gradić vukoje*inom.

VESELIN VUJOVIĆ POGRDNO NAZVAO HRVATSKI GRADIĆ: ‘Iskreno, ne znam što ćemo uopće raditi u toj vukoj…’

Iako se Vujović ispričao dan kasnije izjavom kako nikoga nije htio uvrijediti te da se samo šalio, oglasili su se iz Općine Sveti Martin na Muri. Pismo medijima poslao je Martin Srša, zamjenik načelnika općine Sv. Martin na Muri, a podržava ga i načelnik Dražen Crnčec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VUJOVIĆ SE ISPRIČAO ZBOG NEZGODNE IZJAVE: Slovenski izbornik pojasnio riječi koje su digle prašinu u Hrvatskoj

Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani gospodine, Veseline Vujoviću!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izuzetno Vas cijenim kao vrsnog sportaša-rukometaša, kao izvrsnog trenera i izbornika susjedne nam reprezentacije Slovenije i divim se svim vašim sportskim uspjesima koje ste postigli u Vašoj dugačkoj sportskoj karijeri. Upravo zbog toga začudilo me, a i sve mještane naše male općine Sv. Martin na Muri, što ste nas etiketirali pogrdnim nazivom-vukojebina.

Svjestan sam da ste u svojem životu posjetili mnoge destinacije i vidjeli bijelog svijeta, no ipak mislim da unatoč tome nismo zavrijedili da naš krajolik na kojega smo itekako ponosni nazivate ovakvim pogrdnim imenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općina i svi mještani naše općine, a pogotovo djelatnici hotela, u kojem ste smješteni s Vašom, ali i s drugim rukometnim reprezentacijama (Njemačka, Danska, Češka, Španjolska, Mađarska, Makedonija) dočekali su vas raširenih ruku s ponosom i spremnošću da Vam ugode u svemu kako bi Vam boravak bio što ugodniji.

Možda niste znali da je upravo općina Sv. Martin na Muri dobitnica nekoliko domaćih, europskih pa i svjetskih priznanja kao destinacija izvrsnosti koju su prepoznali turistički stručnjaci i koji su na temelju nekoliko kriterija, a u koje spadaju i očuvanost prirodne i kulturne baštine, kvaliteta življenja i dr. upravo ovoj destinaciju koju vi nazivate – vukojebina - dodijelili najprestižnija priznanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Niste li onda tom izjavom uvrijedili ne samo nas nego i njih?"

Općina Sv. Martin na Muri graniči s Republikom Slovenijom uz rijeku Muru koja je dio zaštićenog krajolika i spada u regionalni park Mura-Drava. Dobri odnosi s našim prekomurskim susjedima nikada nisu došli u pitanje, čak štoviše i u najtežim trenucima trudili smo se održati ih dobrima.

Stanovnici i s jedne i s druge strane granice žive u istom okruženju i spadaju u isti krajolik i po razvijenosti nisu mnogo napredniji od nas, pa Vas onda pitam, poštovani gospodine Vujoviću, je li onda i mještani koji uplaćuju u državni proračun iz kojeg se preko rukometnog saveza Slovenije i vi plaćate, također žive u vukojebini? Niste li onda tom izjavom uvrijedili ne samo nas nego i njih? Možda Vam nije poznato, gospodine Vujoviću, da u našu općinu dolaze trenirati hrvatski, ali i strani nogometni prvoligaši pa i naša nacionalna nogometna reprezentacija i nikad se nitko nije žalio u tolikoj mjeri da bi nas nazvao takvim pogrdnim imenom, čak štoviše bili su itekako zadovoljni i ponovno se vraćali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žao mi je što tako mislite o našoj sredini tim više što to mišljenje dolazi od tako visoko pozicionirane osobe cijenjene slovenske rukometne reprezentacije i od takvog rukometnog stručnjaka kao što ste Vi.

"Nije važno što kaže, nego tko kaže"

Možda ste to izgovorili brzopleto i ne razmišljajući što ste u prvi mah rekli, ali ako tako i mislite o našoj sredini mislim da to baš nije bilo mudro od Vas. Nikada mi ne bi palo na pamet komentirati Vaš rad jer ste vrsni stručnjak u svome poslu, ali mislim da ne biste ni Vi trebali komentirati i etiketirati takvim imenom sredinu koja Vas je dočekala s otvorenim srcem i raširenih ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poštovani gospodine Vujoviću, znate onu izreku: 'nije važno što kaže, nego tko kaže'. S obzirom na to da Vi baš niste bilo tko i da niste baš bilo što rekli, osjetio sam da kao mještanin ove sredine, ali i kao zamjenik općinskog načelnika zaštitim ponos naših mještana koji itekako cijene sredinu u kojoj žive. Najmanje što očekujem je da se ispričate i time pokažete da Vam je žao na takvoj izjavi.

Uz dužno poštovanje i srdačan pozdrav!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martin Srša, zamjenik načelnika općine Sv. Martin na Muri

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo