banner

VELIKI JUBILEJ

POGLEDAJTE POVIJESNU FOTOGRAFIJU PRVOG NASTUPA HRVATSKE PRIJE TOČNO 30 GODINA: Červar i Šola bili su tamo, a protivnici su nam bili – Japanci

Na početku je sve to izgledalo jako skromno, u zagrebačkoj Kutiji šibica 800 je gledatelja došlo vidjeti reprezentaciju Republike Hrvatske kako u prvoj službenoj utakmici stupa na parket

Dok s nestrpljenjem čekamo petak, da konačno vidimo hrvatsku rukometnu reprezentaciju u akciji, pažnju krade jedan vrlo zanimljiv podatak. Ovaj 14. siječanj jako je važan za hrvatski rukomet jer je hrvatska reprezentacija, nakon osamostaljenja, 14. siječnja 1991. odigrala svoju prvu službenu utakmicu.

Protivnici su nam bili upravo – Japanci.

ČERVAR OTKRIO NA KOGA NE MOŽEMO RAČUNATI I IZNENADIO SVE: ‘Kao da je rat, na trening nas prati šest oklopnih vozila’

Povijesna utakmica

Još za vrijeme Domovinskog rata Hrvatska je u kratkom vremenu složila respektabilnu momčad, a upravo smo s Japancima započeli svoj put koji će kasnije biti ovjenčan mnogim medaljama i trofejima.

Na početku je sve to izgledalo jako skromno, u zagrebačkoj Kutiji šibica 800 je gledatelja došlo vidjeti reprezentaciju Republike Hrvatske kako u prvoj službenoj utakmici stupa na parket.

Zanimljivo, Lino Červar već je bio tamo, no u ulozi trenera, a izbornik je bio Josip Milković. Ovako je izgledao tadašnji sastav Hrvatske:

Patrik Ćavar, Vlado Šola, Tonči Peribonio, Goran Stojanović, Ivica Obrvan, Nenad Kljajić, Iztok Puc, Ratko Tomljanović, Bruno Gudelj, Željko Zovko, Stjepan Obran, Tomislav Farkaš, Robert Ipša, i Ivo Glavinić.

Od Japana do Japana

Igrom sudbine s Japanom smo igrali i nekoliko mjeseci kasnije na America kupu u Colorado Springsu, prvom inozemnom putovanju reprezentacije uopće. Tada je Hrvatska slavila glatko 28:21. Nakon toga, s Japanom smo igrali još četiri puta i ostvarili četiri pobjede.

Dvaput je to bilo u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a dvaput na svjetskim prvenstvima. U svibnju 2008. godine u Zadru na olimpijskim kvalifikacijama bilo je 37:22, u Varaždinu četiri godine poslije 36:22. Na svjetskim prvenstvima pak igrali smo 2005. godine na Islandu u skupini i slavili s 34:25, odnosno na posljednjem natjecanju u Njemačkoj/Danskoj 2019.godine, također u skupini 35:27.

Utakmica protiv Japana završila je rezultatom 23:23.


Sve utakmice dostupne su na RTLplay.

Povratak na Net.hr