INTERVJU ZA TELEGRAF

RAĐA USPOREDIO HRVATSKU I SRPSKU KOŠARKU PA POJASNIO ZAŠTO JE BRANIO ĐOKOVIĆA: ‘Mi Balkanci smo posebni…’

Naši susjedi su od raspada bivše države neusporedivo uspješniji

Legendarni Dino Rađa progovorio je velikoj razlici između srpske i hrvatske košarke. Srpska reprezentacija je od raspada SFRJ osvojila 11 medalja na velikim natjecanjima, a Hrvatska četiri. Posljednju u Ateni 1995. godine kada su sišli s postolja na koje se više nisu vraćali.

U klupskoj košarci razlika je još veća Hrvatski klubovi osvojili su samo dva naslova u ABA ligi. Zadar 2003. i Cibona 2014., dok su Crvena zvezda, Partizan, FMP i Hemofarm u 18 godina podizali pehar čak 13 puta. Razloge takve dominacije Rađa je otkrio u razgovoru za Telegraf.

Imaju više novaca

“Teško da će se odnosi u ABA ligi promijeniti. Naši klubovi ne mogu se boriti protiv ostalih klubova u ABA ligi, prije svega sa srpskim, koji već godinama dominiraju. Mi nemamo toliko novaca da bismo nešto napravili, kao Zvezda i Partizan. Problem nam je i to što nema dovoljno mladih igrača, pa se dovode prosječni stranci”, kazao je.

Upitan je i o novom pojačanju Splita, srpskom reprezentativcu Iliji Đokoviću.

“Stvarno ne bi trebalo biti bitno, kada je košarka u pitanju, od kuda je tko. Drago mi je zbog Ilije, želim mu da bude uspješan u Splitu”, kazao je.

Reprezentacija bez uspjeha

Na red je onda došla reprezentacija. Logično pitanje je bilo zašto nema uspjeha od 1995. godine i može li se tu nešto promijeniti.

“Mi dosta ovisimo o NBA igračima, a oni posljednjih godina nisu bili uspješni, iz različitih razloga. Međutim, taman kad smo krenuli nekom dobrom putanjom, počela je korona. Trebali smo biti i domaćini kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre, ali to se sad sve pomjera”, kazao je Rađa.

Za kraj je upitan zašto je branio Novaka Đokovića nakon izbijanja koronavirusa na Adria Touru u Zadru.

“Novak je imao najbolje namjere, ali se to na kraju nije dobro završilo. Mi Balkanci smo posebni, volimo se družiti, ponekad se malo više opustimo i od toga ispadne neka zaje*ancija. Tako je bilo i sa Đokovićevim turnirom u Beogradu i Zadru”, zaključio je Rađa.

Povratak na Net.hr