Protest FSS zbog utakmice mlade selekcije Kosova

Mlada fudbalska reprezentacija Kosova učestvovala je na turniru “Vais kup” u Švajcarskoj

Fudbalski savez Srbije je uputio protestnu notu i zvanična pisma čelnicima FIFA i FS Švajcarske povodom učešća mlade reprezentacije Kosova na turniru u toj zemlji.

Naš savez je podsetio na striktnu primenu dozvoljenih mera Izvršnog odbora FIFA u domenu dozvoljavanja određenim mlađim i ženskim generacijama klubova sa teritorije Kosova da igraju.

Mlada fudbalska reprezentacija Kosova učestvovala je na turniru “Vais kup” u Švajcarskoj, a domaćin je selekciju koja nije član FIFA tretirao kao da to jeste i prekršio odluku FIFA sa kongresa u Japanu.

FSS je uputio pisma istovetne sadržine i fudbalskim savezima Brazila, Egipta i Gane, čije su selekcije igrale na turniru.

Želeći da delujemo preventivno i u skladu sa državnom politikom sa jedne i fudbalskim odredbama FIFA sa druge strane, FSS se danas u zvaničnoj formi obratio i čelnicima ministarstva inostranih poslova naše zemlje. Cilj je da sa tog nadležnog mesta Republike Srbije budu upoznate sve ambasade naše zemlje u svetu, da prate situaciju oko eventualnog učešća nekih klubova ili selekcija takozvane države Kosovo i da deluju u slučaju neprimenjivanja dozvoljenih mera“, navodi se u saopštenju FSS.

FSS je podsetio i da nijedna ekipa s Kosova ne sme da igra pod nacionalnim obeležjima, da ističe zastavu, niti da bude intonirana himna.

Očekujemo da FIFA kao krovna organizacija svetskog fudbala, štiti interese svih svojih članova, a to se može postići samo principijelnom politikom i poštovanjem donetih odluka i odredbi iz Statuta FIFA. FSS veruje da će nadležni organi FIFA preduzeti odgovarajuće korake, kojim bi FS Švajcarske kao savez u kojem je turnir organizovan i tzv. ‘Fudbalska federacija Kosova’, bili na odgovarajući način sankcionisani zbog kršenja odluke FIFA“, ističe se u pismu predsednika FSS Tomislava Karadžića prvom čoveku FIFA Sepu Blateru.

U pismu predsednika FSS kolegama iz Švajcarske navodi se da Karadžić očekuje da nacionalni savez te zemlje preduzme odgovarajuće mere prema organizatorima turnira.

Povratak na Net.hr