DESETAK MILIJUNA

POTVRDILI ŠTO SVI ZNAJU: FIFA priznala kupovanje glasova za domaćinstva SP-a

Svjetska nogometna federacija FIFA zatražila je desetke milijuna dolara od pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država, odnosno od bivših dužnosnika koji su osumnjičeni za korupciju.

Tako je FIFA priznala da su njeni bivši dužnosnici dobivali novac uoči odluka za domaćinstva svjetskih prvenstava. Predsjednik Gianni Infantino je kazao da je novac bio namijenjen za opremu i terene, a ne vile i automobile dužnosnika, te da će FIFA čekati na svoj novac “koliko god bude potrebno”. Zahtjev je u utorak podnesen uredu saveznog tužitelja u New Yorku.

“Više članova našeg Izvršnog odbora u više su navrata zloupotrijebili svoje pozicije kako bi prodali glasove u izboru domaćina velikih natjecanja,” piše u dokumentu predanom sudu u SAD-u.

SAD oduzima 190 milijuna $

U zahtjevu se traži povratak isplata, te naknada zbog štete za brend, poslovne interese i ugled. Bivši dužnosnici koji su se izjasnili krivima pristali su platiti 190 milijuna dolaraoduzimanjem imovine.

“Dolari su trebali izgraditi nogometna igrališta, a ne vile i bazene, kupiti nogometnu opremu, a ne nakit i automobile”, stoji u Infantinovoj izjavi. U zahtjevu su i navedeni slučajevi, među kojima i 10 milijuna dolara mita Južne Afrike nekolicini tadašnjih članova Izvršnog odbora FIFA-e (Chuck Blazer, Jack Warner i ostali ) za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

 

 

Povratak na Net.hr