PRED UN-om

POD OLIMPIJSKOM ZASTAVOM SVI SU JEDNAKI: Izbjeglice će moći nastupiti na Igrama

Vrhunski sportaši izbjeglice koji nemaju domovinu moći će se natjecati na Olimpijskim igrama 2016. u Rio de Janeiru pod olimpijskom zastavom, izjavio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach pred Općom skupštinom UN-a.

Rezolucija koju podržava 180 od 193 zemlje članice UN-a poziva na poštivanje Olimpijskog primirja sedam dana prije početka olimpijskih igara u Riju, koje traju od 5. do 21. kolovoza, do sedam dana nakon završetka Paraolimpijskih igara  koje traju od 7. do 18. rujna.

Ni jedan od tih sportaša ne bi imao izgleda otići na OI

“Olimpijske igre su vrijeme kada su rođene vrijednosti tolerancije, solidarnosti i mira”, kazao je Bach. “To je vrijeme kada se međunarodna zajednica okuplja kako bi se natjecala u miru. U olimpijskom selu vidimo toleranciju i solidarnsot i najčistijem obliku. Sportaši iz svih 206 zemlja članica olimpijskog pokreta žive u harmoniji i bez ikakvog oblika diskriminacije”, dodao je Bach.

Europa se trenutačno bori s ogromnim priljevom izbjeglica koje bježe pred siromaštvom i ratom na Bliskom Istoku, Africi i Aziji.

“U ovom trenutku ni jedan od tih sportaša ne bi imao izglede za nastup na OI čak i da se kvalificirao na temelju sportskih rezultata jer sa statusom izbjeglice nema domovinu i nacionalni olimpijski odbor koje predstavlja”, istaknuo je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora.

Bez reprezentacije, zastave i himne

“Bez reprezentacije, bez zastave, bez himne, ti će sportaši izbjeglice biti dobrodošli na olimpijskim igrama s olimpijskom zastavom i olimpijskom himnom. Imat će dom zajedno sa 11.000 drugih sportaša iz 206 članica olimpijskog pokreta u olimpijskom selu,”, zaključio je Bach.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr