POČINJE NBA LUDILO: / Warriorsi spremili opaki odgovor LeBronovim Cavsima

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

U noći s utorka na srijedu po srednjoeuropskom vremenu započet će 71.

25.10.2016.
10:30
AFP
VOYO logo

Bojan Bogdanović će započeti svoju treću sezonu u Brooklyn Netsima pod vodstvom novog, trećeg trenera Kennyja Atkinsona. Najbolji hrvatski košarkaš se polako uključivao u rad, nakon napornog reprezentativnog ljeta, ali Netsi od njega očekuju da postane konstantna napadačka prijetnja za suparničke obrane.

REKORD! Sve države bivše Jugoslavije Hrvatskoj gledaju u leđa: NBA ćemo ove sezone gledati s posebnim guštom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treći klub za Rudeža

Mario Hezonja ulazi u drugu sezonu s Orlando Magicom. Proces prilagodbe je prošao i sad bi, uz uvjet da dobije i više minuta, Hezonja trebao pokazati zašto je prošle godine bio peti izbor NBA drafta. Hezonja više nije jedini Hrvat u svlačionici Orlanda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pridružio mu se reprezentativni suigrač Damjan Rudež, nakon što je prvu NBA sezonu proveo u Indiana Pacersima, a drugu u Minnesota Timberwolvesima. Rudež je u Orlandov pripremni kamp stigao na poziv novog trenera Franka Vogela koji je Damjana vodio u Indiani i točno je znao što od njega može dobiti, a 30-godišnji Zagrepčanin je pruženu priliku iskoristio i izborio se za mjesto među 15 košarkaša s kojima Magic kreće u novu sezonu.

Tri hrvatska novaka

Trojica Hrvata započinju svoju prvu NBA avanturu. Nakon dvije sezone u Anadolu Efesu Dario Šarić je ispunio obećanje i navukao dres Philadelphia 76ersa, a iz utakmice u utakmicu u predsezoni njegove su predstave bivale sve boljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragana Bendera su Phoenix Sunsi izabrali kao četvrtog na lipanjskom draftu, time ga učinili najranije izabranim hrvatskim košarkašem, ali i pokazali što od 216 cm visokog Čapljinca očekuju u budućnosti. Svoju će prvu NBA utakmicu odigrati prije 19. rođendana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivica Zubac je osam mjeseci stariji od Bendera pa je već u ožujku ušao u posljednju tinejdžersku godinu života koja mu je, nakon mučnog seljakanja iz Cibone, preko Cedevite u Mega Leks, donijela angažman o kakvom je samo mogao sanjati. Los Angeles Lakersi izabrali su ga kao 32. na draftu, a treneru Lukeu Waltonu svidjelo se što je od mladog centra vidio na Ljetnoj ligi. U predsezoni je dobivao manje minuta, ali ovo je za njega, kao i za Bendera, godina učenja i prilagodbe.

Momčadi za koje igraju hrvatski košarkaši u prošloj su sezoni bile u donjoj polovici NBA ljestvice i nijedna nije uspjela izboriti doigravanje. Brooklyn (21-61) i Philadelphia (10-72) su bili na začelju Atlantske divizije, Orlando (35-47) je bio posljednji u Jugoistočnoj diviziji, a Phoenix (23-59) i LA Lakersi (17-65) bili su dvije najlošije momčad Zapadne konferencije. Orlando je od pobrojanih momčadi imao najboljim učinak u prošloj sezoni, a pod vodstvom Franka Vogela najavljen je povratak u krug klubova koji će se boriti za doigravanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cleveland brani naslov

Što se najvećih favorita tiče, promjena u odnosu na prošlu sezonu nema. LeBron James će s Clevelandom pokušati treću godinu zaredom doći do finala i podići drugu zastavu NBA prvaka u Quicken Loans Areni.

Ne budu li u finalu s druge strane i treću godinu zaredom Golden State Warriorsi, to će već biti senzacija. Stephen Curry, Klay Thompson i Draymond Green predvodili su momčad koja je u prošloj sezoni ostvarila rekordan učinak sa 73 pobjede uz samo 9 poraza, ali je ostala bez obrane naslova. Kako im se tako nešto ne bi ponovilo, u Oracle Arenu je stigao Kevin Durant. Trojica od spomenute četvorice, nedostajao im je samo Curry, zajedno su već osvojili olimpijsko zlato u Rio de Janeiru. Osim što su Durantovim dolaskom osnažili svoju ekipu, Warriorsi su značajno oslabili Oklahoma City Thunder, momčad koja je u prošlosezonskom finalu Zapadne konferencije propustila vodstvo 3-1 protiv Golden Statea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spursi najveći suparnici Warriorsima

Najveći suparnici Warriorsima bi, stoga, trebali biti San Antonio Spursi, jedina momčad koja je uz Warriorse prošle sezone imala više od 60 pobjeda (67-15) u regularnoj sezoni. Gregg Popovich će po prvi put od 1997. godine voditi momčad u kojoj neće biti umirovljenog Tima Duncana. No, kao njegova zamjena stigao je Pau Gasol koji s obzirom na svoju košarkšku inteligenciju i imaginaciju ne bi trebao imati problema s prilagodbom na sustav igre San Antonija. Duncan je jedini od trofejnog trojca Spursa odlučio završiti karijeru. Manu Ginobili i Tony Parker su još uvijek tu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cleveland je na Istoku najvećeg suparnika prošle sezone imao u Toronto Raptorsima. U regularnoj sezoni Raptorsi su ostali samo jednu pobjedu iza Cavsa, a u doigravanju su bila jedina momčad koju Cleveland nije 'pomeo', već su morali igrati šest utakmica u finalu Istočne konferencije. Uz minimalne promjene u sastavu, Kyle Lowry i DeMar DeRozan bi ponovno Toronto mogli dovesti do vrha prilično izjednačene Istočne konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cavsi i Knicksi otvaraju sezonu

Prvog dana nove sezone, u noći s utorka na srijedu, bit će odigrane tri utakmice, a ni u jednoj od njih neće biti hrvatskih košarkaša. Prvaci iz Cleveland će u svojoj Quicken Loans Areni primiti pobjedničko prstenje, a potom će odmjeriti snage s New York Knicksima (1.30 sati po srednjoeuropskom vremenu). Od 4 sata ujutro Portland će ugostiti Utah Jazz, a u 4.30 sati će započeti dvoboj Golden Statea i San Antonija, kao poslastica prve večeri.

Već druge večeri svi će Hrvati biti u akciji. Hezonja i Rudež u Orlandu dočekuju Miami (četvrtak, 1.00 sat), Bogdanovićevi Netsi gostuju u Bostonu (1.30 sati). Šarićevi 76ersi će u Philadelphiji ugostiti Oklahoma City (2 sata), Benderovi Sunsi su domaćini Sacramentu (4 sata), a Zubac i njegovi Lakersi dočekuju Houston (4.30 sati).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi međusobni sudar hrvatskih košarkaša dogodit će se 1. studenoga, u noći s utorka na srijedu po srednjoeuropskom vremenu (1 sat), kad će Mario Hezonja i Damjan Rudež s Orlandom gostovati u Philadelphiji kod Darija Šarića.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo