POČINJE COPA AMERICA: / Messi i ekipa protiv Čilea za titulu i za rekord Južne Amerike

Image
Foto: AFP

Najvažnije natjecanje za Južnoamerikance

13.6.2019.
14:55
AFP
VOYO logo

Nogometna reprezentacija Čilea osvojila je dva posljednja prvenstva Južne Amerike, no rekorder Copa Americe je Urugvaj sa 15 naslova prvaka.

Jedanaestercima do naslova

Čile je svoja jedina dva naslova prvaka (2016, 2015) osvojio gotovo na identičan način. Pobjedom u finalu protiv Argentine boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što su obje utakmice završile bez golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U finalu igranom 2015. u Santiagu Čile je pred svojim navijačima slavio 4-1 boljim izvođenjem jedanaesteraca, a godinu dana kasnije u finalu igranom u East Rutherfordu bilo je 4-2 za Čile.

Image
Foto: Profimedia, Avalon Editorial
Image
Foto: Profimedia, Avalon Editorial

Alexis Sanchez nakon osvajanja Copa Americe

Do sada je osam reprezentacija osvajalo naslov prvaka Južne Amerike. Rekorder je Urugvaj sa 15 naslova prvaka, Argentina ima jednu titulu manje, dok je Brazil osam puta bio prvak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najviše finala je igrala Argentina, u 28 pri čemu ima 14 pobjeda i 14 poraza. Urugvaj ima 21 finale (15 pobjeda, šest poraza), a Brazil 19 finala (osam pobjeda, 11 poraza).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše medalja osvajali su Argentinci. 'Gauči' su osvojili 32 medalje - po 14 zlata i srebra, te četiri bronce.

Urugvaj rekorder

Urugvaj je i rekorder po broju plasmana među četiri najbolje ekipe, čak 35 puta su "La Celeste" bili u Top 4. Argentina je na drugom mjestu sa 34 plasmana među četiri, a slijede Brazil (29), Paragvaj (22), Čile (21)...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Copi je do sada nastupilo i devet gostujućih reprezentacija (Australija, Kostarika, Haiti, Honduras, Jamajka, Japan, Meksiko, Panama, SAD). Ove godine pridružit će im se i Katar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada su najdalje dogurali Meksikanci koji su dva puta igrali u finalu (1993, 2001), no oba puta su poraženi. Meksiko ima i tri treća mjesta.

Ovo će biti peta 'Copa' u Brazilu, a rekorder je Argentina koja je deset puta organizirala natjecanje najboljih ekipa Južne Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo