Lewis Hamilton upravo je osvojio svoj treći naslov svjetskog prvaka

Kompletirao je Hamilton hat-trick nakon što je naslovima iz 2008. i 2014. pridodao ovogodišnji

AUSTIN, TX - OCTOBER 25: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP jumps in the air in Parc Ferme after winning the United States Formula One Grand Prix and the championship at Circuit of The Americas on October 25, 2015 in Austin, United States.   Mark Thompson/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Treći naslov svjetskog prvaka u Formuli 1 osvojio je u nedjelju Mercedesov vozač Lewis Hamilton pobjedom na Velikoj nagradi SAD-a na kojoj je slavio ispred momčadskog kolege Nice Rosberga i Ferrarijevog Sebastiana Vettela.

Kompletirao je hat-trick 30-godišnjak iz Stevenagea nakon što je ukupnim pobjedama iz 2008. i 2014. godine pridodao novu u kojoj je i obranio lanjski naslov. Sjajna vožnja u Austinu i Rosbergovi problemi koje je iskoristio u 49. krugu utrke pogurali su tamnoputog Britanca do desete ovosezonske pobjede kojom je Mercedesu, uz konstruktorski naslov (i Rosbergovu pomoć pritom), svojim ukupnim trijumfom osigurao dvostruku krunu. Postao je time i prvi Britanac nakon Sir Jackieja Stewarta (1969., 1971., 1973.) s tri naslova svjetskog F1 prvaka, ali i prvi koji ga je obranio.

Stigao idola Sennu

Petnaestak krugova prije kraja utrke nije izgledalo da će naslov već ove nedjelje dobiti vlasnika. Imao je Hamilton prednost, ali i Rosberga koji je na novim gumama smanjivao razliku, a onda je iskoristio izlazak sigurnosnog autmobila na stazu (zbog izletanja Daniila Kvjata) za promjenu guma i vratio se na stazu iza Rosberga.

Uslijedilo je dinamičnih desetak krugova i spomenuta Rosbergova pogreška koju je Hamilton iskoristio za proboj u vodstvo i pobjedu vrijednu naslova nakon utrke sa šest promjena vodstva, dva izlaska sigurnosnog automobila na stazu i osam odustajanja.

https://www.youtube.com/watch?v=kszEgFTTOes

Hamilton je sada naslovima izjednačen sa Stewartom, Ayrtonom Sennom, Nelsonom Piquetom, Nikijem Laudom i Jackom Brabhamom, a ima jednoga manje od Vettela i Alaina Prosta. Pet ih je osvojio Juan Manuel Fangio na drugom mjestu vječnog poretka čiji vrh pripada Nijemcu Michaelu Schumacheru, sedmerostrukom svjetskom F1 prvaku.

Rezultati VN SAD-a:

Ukupni redoslijed vozača:

1. Lewis Hamilton 327 bodova (prvak)
2. Sebastian Vettel 251
3. Nico Rosberg 247
4. Kimi Räikkönen 123
5. Valtteri Bottas 111
6. Felipe Massa 109
7. Danil Kvjat 76
8. Daniel Ricciardo 74
9. Sergio Perez 64
10. Max Verstappen 45