VLAŠIĆ I HRGOVIĆU NOVA PRILIKA: / Vijeće HOO-a odlučilo je ne mijenjati njihov olimpijski status

Image
Foto: AFP/PIXSELL

Predloženo ukidanje olimpijskog statusa za desetero predolimpijskih kandidata i dva člana vaterpolske reprezentacije

22.1.2019.
17:07
AFP/PIXSELL
VOYO logo

Na sjednici Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora održanoj u utorak u Zagrebu predloženo je ukidanje olimpijskog statusa za desetero predolimpijskih kandidata i dva člana vaterpolske reprezentacije zbog neispunjavanja rezultatskih kriterija, a odlučeno je da se ne mijenja status osvajačima medalja iz Rija 2016., dok se ne vidi imaju li izgleda izboriti nastup na OI u Tokiju.

Imamo problem i s odljevom novca iz Hrvatske

Posebno zanimljiva točka dnevnog reda sjednice bila je ona s HOO-ovim Prijedlogom mjera, njih ukupno 17, za unaprjeđenje statusa sporta u Republici Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim činjenice da smo zadnji na ljestvici država Europske unije po izdvajanjima za sport, kako je objavio Eurostat, imamo problem i s odljevom novca iz Hrvatske u sferi nelegalnog klađenja. Prema podacima Hrvatske udruge za igre na sreću, to godišnje dosegne i do 3,5 milijardi kuna. To znači da mi nekome poklanjamo vrijednost od 4 ili 5 borbenih zrakoplova F-16. Već pet godina govorimo o tome i teško mi je, najprije kao građaninu ove zemlje, shvatiti da se još ništa nije poduzelo po tom pitanju", izjavio je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša u osvrtu na dokument koji bi trebao poslužiti i kao prilog za javnu raspravu o Nacionalnom programu sporta 2019. - 2026.

Image
Foto: AFP, FRANCK FIFE
Image
Foto: AFP, FRANCK FIFE

Blanka Vlašić slavi broncu u Riju

Dopredsjednik HOO-a Željko Jerkov ustvrdio je kako sport u Hrvatskoj treba dobiti novac na razini izdvajanja u ostalim državama EU, a to znači 0,33 posto proračunskog udjela, drugim riječima, da se treba ugledati na kulturu koja dobije 11 puta više proračunskog novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovima Vijeća predočeni popisi korisnika HOO-ovih razvojnih programa

Sukladno početku godine, članovima Vijeća predočeni su popisi korisnika HOO-ovih razvojnih programa, uključujući i olimpijske programe za OI 2020. i ZOI 2022. godine. Ukupna brojka od 85 ljetnih olimpijaca, predvođenih najuvjerljivijim Top kandidatima Sandrom Perković i braćom Sinković, doživjela je brojne preinake, ponajviše promjenom statusa pojedinih korisnika programa.

Od 14 sportašica i sportaša koji su s 1. siječnja 2019. godine potvrđeni u Olimpijskom programu Tokio 2020., šestero ih je iz karatea (Ivan i Anđelo Kvesić, Ana Lenard, Alessandra Hasani, Ana-Marija Bujas Čelan, i Jelena Pehar), a samo je Ivan Kvesić sa statusom potencijalnog olimpijskog kandidata. U toj skupini još su boksač Toni Filipi i hrvač Danijel Janečić potencijalni olimpijski kandidati, a svi ostali su predolimpijski kandidati: Matea Parlov (atletika), Viktor Potočki (biciklizam), Robert Seligman (gimnastika), Matija Marinić (kajak/kanu), Marin Mogić (plivanje). Vaterpolist Lovre Miloš član je kategorije Top ekipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

08.12.2018., Zagreb, KC Drazen Petrovic - Fight night Zagreb, borba za WBC internacionalni pojas u teskoj kategoriji na 8 rundi: Filip Hrgovic (CRO) – Kevin Johnson (USA).

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Predloženo ukidanje olimpijskog statusa

Zbog neispunjavanja kriterijskih rezultata za 10 predolimpijskih kandidata i dva člana (vaterpolske) Top ekipe predloženo je ukidanje olimpijskog statusa, a iz istog razloga promjena statusa unutar OP Tokio 2020. predložena je za osmero vrhunskih sportaš(ic)a, među kojima su i dosadašnji olimpijski Top kandidati: Josip Glasnović, Igor Marenić, Blanka Vlašić i Filip Hrgović. Vijeće HOO-a odlučilo je ne mijenjati status osvajačima medalja iz Rija 2016., dok se ne vidi imaju li izgleda izboriti nastup u Tokiju tijekom ovogodišnjih olimpijskih kvalifikacija u njihovim sportovima.

Kod zimskih olimpijaca uslijedila je potvrda stanja iz 2018. godine. Sa statusom potencijalnog olimpijskog kandidata u Olimpijskom programu ZOI Peking 2022. od 1. srpnja 2018. godine je skijaš Filip Zubčić. Od istog nadnevka sa statusom predolimpijskih kandidata nalaze se skijaši Elias Kolega, Matej Vidović i Istok Rodeš te skijašica Leona Popović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Fabrice COFFRINI / AFP
Image
Foto: Fabrice COFFRINI / AFP

Blanka Vlašić

I u HOO-ovu Programu sufinanciranja rada trenera bilo je promjena, a iz skupine od 12 vrhunskih trenera, Lucijan Krce (gimnastika) te Joško Vlašić i Bojan Marinović prešli su u nižu, kategoriju vrsnih trenera.

Istraživanje o gledanosti Sportske televizije

Članovima Vijeća predstavljeno je i istraživanje o gledanosti Sportske televizije, koja je od 23. mjesta u 2014. godini, prošlu godinu završila na 10. mjestu svih kanala u RH (mjeri ih se 130) prema podacima ugledne kuće AGB Nielsen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće HOO-a dalo je pozitivno mišljenje za organizaciju svibanjskog Međunarodnog PH u stolnom tenisu (Seamaster 2019 ITTF Challenge Croatia Open), srpanjskog IJF Judo Grand Prixa Zagreb 2019, te dviju rujanski priredbi - 69. izdanja atletskog Memorijala Borisa Hanžekovića i ženskog teniskog turnira Zagreb Ladies Open 2019. godine.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike