[VIDEO] KAKO JE GROSJEAN UOPĆE PREŽIVIO 27 SEKUNDI PAKLA? / 'Nikada ranije nismo vidjeli ovakav prizor... Vizir mu je bio rastopljen'

Image
Foto: Profimedia

Liječnik Roberts je kasnije objasnio što je proživio s Grosjeanom i kako je to sve izgledalo izbliza

30.11.2020.
9:28
Profimedia
VOYO logo

Velika nagrada Bahreina prekinuta je u prvom krugu zbog teške nesreće pilota Haasa, Francuza Romaina Grosjeana. Francuz je u trećem zavoju nakon kontakta s Danilom Kvjatom izgubio kontrolu nad bolidom zabivši se u ogradu pri čemu je bolid eksplodirao i prepolovio se.

Srećom, 34-godišnji Francuz je preživio. Nekako je izašao iz bolida i putem radija potvrdio da je dobro prije nego što je ušao u kola hitne pomoći kako bi ga pregledali što zahtijeva protokol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAJDRAMATIČNIJA SNIMKA STRAVIČNE NESREĆE KOJA JE ŠOKIRALA SVIJET: /

Dvadesetak sekundi proveo u buktinji, spasilo ga jedno

Image
NAJDRAMATIČNIJA SNIMKA STRAVIČNE NESREĆE KOJA JE ŠOKIRALA SVIJET: /

Dvadesetak sekundi proveo u buktinji, spasilo ga jedno

Motorsport je samo za dlaku izbjegao tragediju, a moderni sustavi sigurnosti spasili su život francuskom pilotu. "Grosjean je dobro. Ima lakše opekline na rukama i zglobovima. Sada je na pregledima, svjestan je svega. Čini se da je dobro, a spasilačka ekipa je brzo reagirala. Redari i FIA su obavili sjajan posao. Bilo je strašno. Imali smo sreću u nesreći i mislim da se izvukao", objavio je direktor Haasa Guenther Steiner.

Prekid je trajao više od sat vremena dok se staza nije očistila, a ograda popravila. "Čudo da je živ," kazao je bivši svjetski prvak, Britanac Damon Hill, izražavajući "apsolutni šok i užas" gledaju snimku nesreće na televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

27 sekundi pakla

No, pravo je pitanje kako je Grosjean uopće preživio? Španjolska Marca u ponedjeljak je objavila članak u kojem rekonstruira nesreću i postavila vrlo upečatljiv naslov: "27 sekundi pakla".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vidio se strah među vozačima, ali bilo je jasno da on vlada i kod onih koji su utrku gledali kod kuće. Nitko dosad nije iskusio pakao kojem smo jučer svjedočili. Haasov bolid se prepolovio, a to je uzrokovalo da se izliju litre goriva iz spremnika. Vječno će se pamtiti prizor zapaljene sjene koja u prijenosu uživo uz vriskove izlazi iz plamene kugle bez cipele, s rastopljenim vizirom i rukama u plamenu", piše tako Marca.

Prvi su na mjesto događaja stigli Alan van der Merwe i liječnik Formule 1 Ian Roberts.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi smo bili jako iznenađeni, nisam vidio takav požar na utrci već 12 godina. Romain je sam izašao iz bolida, što je izvanredno nakon takve nesreće. Bilo je veliko olakšanje za sve kada smo ga vidjeli," kazao je Van der Merwe.

Grosjean je izvježban da mora bolid napustiti u roku od deset sekundi nakon sudara i srećom odmah je počeo s procedurom oslobađanja, iako je doživio golemi šok i iako je oko njega sve gorjelo. Ipak, nije uspio napustiti bolid u deset sekundi, ali uspio je nakon 27 sekundi i spasio se od težih posljedica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

'Nikada nismo vidjeli tako nešto'

Prije svega može zahvaliti odijelu koje trpi temperaturu i od čak 800 stupnjeva Celzijevih najmanje 11 sekundi, a očito i dulje jer nije zadobio opekline, a svakako može zahvaliti i liječniku Ianu Robertsu koji je prvi do njega stigao s aparatom za gašenje požara.

Liječnik Roberts je kasnije objasnio što je proživio s Grosjeanom i kako je to sve izgledalo izbliza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stigli smo pred prizor kakav nikad ranije nismo vidjeli, ono što se dogodilo nije nešto za što smo trenirali. Automobil je bio prepolovljen, nismo ni vidjeli obje polovice od količine plamena. Sreća da je povjerenik imao aparat za gašenje pa smo njime ugasili dio vatre i pomogli Romainu da izađe iz bolida. Rekao sam mu da sjedne kad smo ga izvukli, bio je u šoku. Vizir mu je bio rastopljen, ali on nije stigao u pluća udahnuti puno toksičnog dima pa je prošao bolje od očekivanog. Na kraju je ozbiljno ozlijedio samo ruke i nogu, to je pravo čudo."

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo