Telegramov reporter iz Ankare: odbojkašice izgubile šansu za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru

Njemice su skoro cijelu utakmicu servirale na igračice na poziciji libera

Turkey's  Gozde K?rdar (L) and Kubra Akman(R) vie with Croat?a Mira Top?c (C) during the Women's European Olympic Qualification volleyball match Turkey vs Croatia, on January 4, 2016 in Ankara. / AFP / ADEM ALTAN
FOTO: AFP

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija odigrala je drugu utakmicu na kvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Rio de Janeiru protiv Njemačke te je zabilježila i drugi poraz. Njemice su susret dobile s uvjerljivih 3-0, po setovima 25-16, 25-14, 25-17.

Nakon što je Turska dan ranije pobijedila Njemačku s 3-1, istom agresivnošću i efikasnošću kao što je savladala hrvatsku reprezentaciju, našim igračicama pružila se prilika da nadoknade izgubljeno protiv Turske. Međutim Njemice su bile superione u svim elementima igre, pa je tako hrvatska reprezentacija izgubila sve šanse da se plasira u završnicu turnira, a samim time i na Olimpijske igre.

Pogreške kod prijema

Njemačke reprezentativke bolje su otvorile prvi set, imale su i više sreće, lopta se dva puta odbila od mreže u naše polje, pa su odmah povele s uvjerljivih 8-3. Nakon toga naše su igračice nekoliko puta pogriješile kod prijema lopte, pa nisu dobro pripremile napade zbog čega su Njemice ubrzo povećale razliku do nedostižnih 16-7.

Premda su Samanta Fabris u napadu, Nikolina Božičević kod prijema te Karla Klarić započele utakmicu neusporedivo bolje nego protiv Turske, naše igračice teško su probijale njemački blok pa su na kraju Njemice uvjerljivo dobile set s 25-16.

 

U drugom setu razlika u kvaliteti došla je još više do izražaja. Premda su sve hrvatske reprezentativke uložile golemu energiju i želju da se suprotstave Njemice, to im nikako nije polazilo za rukom. U drugom setu razigrala se Maja Poljak, ali ni to, kao ni povremeni bljeskovi u napadu Mire Topić i Katarine Barun Šušnjara, nisu pomogli jer je prijem servisa ponovno postao iznimno slab pa su Njemice sredinom seta već imale 13-5.

https://twitter.com/thehewvip/status/684766381573718016

U igru je ušla još jedna debitantica, libero Mateja Rajković koja je zamijenila Nikolinu Božičević i koja je pružila solidnu igru. Njemice su dobile i drugi set s još uvjerljivijom razlikom od 25-14.

Najbolja igra u trećem setu, ali nije bilo dovoljno

Na početku trećeg seta napokon se razigrala Mia Jerkov koja je napravila četiri poena za redom, pa su naše igračice prvi puta u meču povele s 5-1. Bitno se popravila i igra u obrani, napad je postao efakasniji tako da su naše reprezentativke do sredine seta održavale prednost od dva do tri poena. No, Njemice su unatoč naše solidne igre strpljivo skupljale poene, u jednom trenutku čak pet za redom, pa su vrlo brzo uspjele izjednačiti na 11-11.

Nakon toga se igra hrvatske reprezentacije unatoč brojnih izmjena koje je napravio izbornik Aksentijević, raspala, prijem lopte i obrana ponovno su predstavljali nesavladiv problem što su Njemice rutinirano iskoristile te završile set s rezultatom 25-17.

Njemice stalno servirale na libera

Tijekom cijelog susreta Njemice su bile bolje momčad, gotovo sve vrijeme servirale su na našeg mladog libera Nikolinu Božićević, a potom i na njenu zamjenu Mateu Rajković, koje su prepoznale kao najslabije karike u našoj ekipi. Za razliku od susreta protiv Turske protiv Njemica ostale naše reprezentativke uskakale u pomoć mladim i neikusnim liberima, ali to je ipak bilo nedovoljno da se ravnopravno nose s odličnim Njemicama koje u su tako, nakon poraza od Turske, opet odškrinule vrata ulasku u završnicu turnira.

Trener Aksentijević dao je priliku gotovo svim igračicama, a u našoj ekipi najefikanije su bile Mia Jerkov s 10 poena, Mira Topić s 9, Samanta Fabris s 5 te Katarina Barun Šušnjara s 4 poena.

Hrvatska je igrala u sastavu: Grbac, Božičević, Jelić, Jurišić, Topić, Jerkov, Miloš, Barun Šušnjara, Sušić, Fabris, Klarić, Brčić, Poljak, Rajković

Njemačka: Durr, Weiss, Brinker, Geerties, Ssusche-Voight, Furst, Beier, Lippmann, Kozuuch, Thomsen, Brandt, Silge, Apitz, Izquierdo