VELIČANSTVENI USAIN BOLT UŠAO U POVIJEST: / 'Izvolite! Najveći sam! Osjećaj je briljantan'

Image
Foto: AFP, ADRIAN DENNIS

Jamajčanin Usain Bolt potvrdio je svoje mjesto među sportskim besmrtnicima osvojivši tri zlatne medalje na trećim uzastopnim olimpijskim igrama.

20.8.2016.
8:51
AFP, ADRIAN DENNIS
VOYO logo

Nakon što je ponovio pobjede na 100 i 200 metara, isto je napravio i u štafeti 4x100 metara u kojoj su mu društvo pravili Asafa Powell, Yohan Blake i Nickel Ashmeade. Jamajčani su do cilja dotrčali za 37.27 sekundi, ostavivši iza sebe srebrne Japance (37.60) i brončane Kanađane (37.64). Najveći im rivali Amerikanci diskvalificirani su nakon što su u cilj ušli treći jer je ustanovljeno da je Rodgers prerano predao palicu Gatlinu.

Poput Nurmija i Lewisa

Bolt je triput zaredom osvojio zlata na 100 i 200 metara što nikad nikome nije uspjelo ni u jednoj od tih disciplina, a sada je dodao i treće zlato u štafeti. S ukupno devet zlatnih olimpijskih odličja izjednačio se na vječnoj atletskoj ljestvici s finskim dugoprugašem Paavom Nurmijem i američkim sprinterom Carlom Lewisom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvolite! Najveći sam", ispalio je Bolt nakon posljednje olimpijske utrke u karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jamajčanin koji će ove nedjelje napuniti 30 godina još je ranije najavio kako će okončati karijeru na Svjetskom prvenstvu u Londonu sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam mogao ni pomisliti da će se ovo dogoditi kada sam započinjao karijeru. Osjećaj je briljantan. Bio je ovo dugačak put, cijelo vrijeme sam davao sve od sebe. Sretan sam, ali osjećam i olakšanje. Sjajno je biti zapisan u povijesnim knjigama kao jedan od najvećih, ponosan sam na sebe", dodao je Bolt.

I Allyson Felix za povijest

U utrci ženskih štafeta na 4x100m slavile su Amerikanke (Bartoletta, Felix, Gardner, Bowie) s vremenom 41.01 sekundu. Allyson Felix je tako postala prva atletičarka u povijesti s pet zlatnih olimpijskih medalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenađenje se dogodilo u utrci na 5000 metara gdje je kenijska veteranka Vivian Cheruiyot pobijedila veliku favoritkinju Etiopljanku Almaz Ayanu koje je naovim Igrama srušila svjetski rekord na 10.000 metara. Na upola kraćoj dionici bila je brončana, a srebro je pripalo još jednoj Kenijki Hellen Obiri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dilšod Nazarov (34) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u bacanju kladiva osiguravši svom Tadžikistanu prvo zlato s OI od osamostaljenja 1991. godine. U natjecanju motkašica slavila je Grkinja Ekaterini Stefanidi (26) s preskočenih 4,85 m.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo