U Bahreinu protesti protiv Formule 1 (VIDEO)

Demonstranti se sukobili sa policijom

18.4.2013.
11:57
VOYO logo

Demonstranti protiv trke Formule 1 u Bahreinu su tokom sukoba sa policijskim snagama postavili barikade na ulicama, zapalivši automobilske gume, nakon čega je više ljudi uhapšeno zbog krađe i paljenja vozila.

Demonstracije se odvijaju uglavnom u područjima zemlje gde zvanične vlasti imaju veoma malu podršku i malo je verovatno da će ugroziti pripreme za trku Formule 1, zakazanu za nedelju, 21. aprila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika nagrada Bahreina, koju gledaju milioni ljubitelja Formule 1 u svetu, najveći je sportski događaj u toj zemlji - saveznici SAD, a vlasti su povećale mere bezbednosti u nadi da će trka privući veliki broj gledalaca uprkost nemirima u državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antivladine grupe u Bahreinu sve češće organizuju demonstracije u pokušaju da osramote vlasti i promovišu svoju prodemokratsku kampanju. Svetske organizacije za zaštitu ljudskih prava, uključujući "Amnesti internešenel", kritikovale su hapšenja demonstranata.

Najnoviji sukobi se uglavnom odvijaju u provincijama sa većinskim šiitskim stanovništvom. U Bahreinu se tokom poslednje dve godine sukobe snage vlade, koju predvode suniti iako su u ukupnom broju stanovnika u manjini, i većinski šiiti, koji traže veći udeo u vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo