TEŽAK SKANDAL POTRESA SPORT: / Svim će ruskim sportašima zabraniti nastup na Olimpijskim igrama?!

Image
Foto: AFP, ANDREJ ISAKOVIC
18.7.2016.
17:36
AFP, ANDREJ ISAKOVIC
VOYO logo

Profesor prava Richard McLaren, šef WADA-ine komisije, u svome je izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja. Dodao je da su, uz rusko ministarstvo sporta i njihovu antidopinšku agenciju, u proces varanja bile uključene i federalne sigurnosne službe. U izvještaju se tvrdi kako su labaratoriji u Moskvi i Sočiju štitili dopingirane sportaše, te pozitivne uzorke urina mijenjali 'čistima'.

Dopingirano 15 medaljaša iz Sočija?

"Ovaj sustav povlačenja pozitivnih uzoraka pokrenut je 2011. godine i trajao je do kolovoza 2015. godine. Od njega su imali koristi mnogi ruski sportaši u zimskim i ljetnim olimpijskim sportovima čija su se natjecanja održavala u Rusiji", napisao je u izvještaju McLaren, dodavši kako jeapsolutno siguran u rezultate svoje istrage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od zviždača, bivši direktor ruskog antiodopinškog laboratorija Grigorij Rodčenkov, koji se trenutno krije u SAD-u, otkrio je kako je uoči Igara u Sočiju sudjelovao u dopingiranju nekoliko desetaka sportaša, uključujući i najmanje 15 osvajača medalja. Dodao je kako je u tome imao pomoć ruskih tajnih službi, ali i da je pomagao u dopingiranju sportaša uoči Olimpijskih igara u Londonu 2012., Svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi 2013. te Svjetskog plivačkog prvenstva u Kazanju 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nećemo prezati od najtežih sankcija'

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach priznao je da je šokiran WADA-inim izvještajem.

"Rezultati ovog izvještaja predstavljaju šokantan i nepredvidiv napad na integritet sporta i olimpijskih igara. MOO neće prezati od donošenja najtežih sankcija protiv pojedinaca ili organizacija," najavio je Bach.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već u utorak će Izvršni odbor MOO-a održati izvanrednu sjednicu na kojoj će donijeti preliminarne odluke i moguće sankcije vezane uz nastup ruskih sportaša na skorašnjim Olimpihjskim igrama u Rio de Janeiru. Zbog dokaza da je u ruskoj atletici godinama sustavno korišten doping, zabranjen je nastup u Riju svim ruskim atletičarima. Jedine su iznimke skakačica u daljDarija Klišina koja je dobila zeleno svjetlo za nastup nakon što je bila negativna na testovima provedenim izvan Rusije, te zviždačica Julija Stepanova koja se natječe na 800 metara. One će u Riju nastupiti kao nezavisne pojedinke, a ne pod ruskom zastavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SEKSEPILNA RUSKINJA NA UDARU: /

U domovini je proglasili izdajnicom, ali brzo je stigao njezin odgovor

Image
SEKSEPILNA RUSKINJA NA UDARU: /

U domovini je proglasili izdajnicom, ali brzo je stigao njezin odgovor

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo