NOVOGODIŠNJA TURNEJA

STOCH KORAK DO VELIČANSTVENOG DOSEGA: Poljak može ponoviti pothvat kakav smo vidjeli samo jednom u povijesti

Stoch je deseti skakač u povijesti koji je uspio pobijediti na prve tri postaje Turneje, ali od prethodne devetorice samo je Hannawald uspio biti najbolji na sve četiri.

Poljak Kamil Stoch nastavio je dominirati ovogodišnjim, 66. izdanjem Novogodišnje turneje skakača na skijama, on je pobijedio i na trećem natjecanju održanom u Innsbrucku kojim je praktički osigurao obranu naslova, a ukoliko slavi i u subotu u Bischofshofenu, ponovit će pothvat Nijemca Svena Hannawalda otprije 16 godina. Hannawald je te 2002. godine postao prvi i dosada jedini skakač koji je uspio pobijediti na sva četiri natjecanja na istoj Turneji.

Tande i Wellinger na postolju

Stoch, prošlogodišnji pobjednik Turneje, do pobjede u Innsbrucku je stigao skokovima od 130,0 i 128,5 metara koji su mu donijeli ukupno 270.1 bodova. Drugo mjesto zauzeo je Norvežanin Daniel Andre Tande s 255.6 bodova (129,5 i 125,0m), a treće Nijemac Andreas Wellinger s 253.5 bodova (133,0 i 126,0m). Stoch je veliki korak ka pobjedi u Innsbrucku napravio već u prvoj seriji nakon koje je imao više od osam bodova prednosti u odnosu na Tandea i Nijemca Markusa Eisenbichlera koji su dijelili drugo mjesto, da bi svoju dominaciju potvrdio i najboljim skokom druge serije.


Stoch je deseti skakač u povijesti koji je uspio pobijediti na prve tri postaje Turneje, ali od prethodne devetorice samo je Hannawald uspio biti najbolji na sve četiri, dok Norvežani Olav Bjornstad, Toralf Engan i Bjorn Wirkola, Nijemci Helmut Recknagel i Max Bolkart, Japanci Yukio Kasaya i Kazuyoshi Funaki te Finac Janne Ahonen nakon pobjeda u Obertsdorfu, Garmisch-Partenkirchenu i Innsbrucku nisu uspjeli to ponoviti i u Bischofshofenu.

Freitag završio u bolnici

Kako je vodeći u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa i najbliži Stochov pratitelj nakon prve dvije postaje Turneje, Nijemac Richard Freitag, pao u prvoj seriji i potom odustao od nastupa u drugoj, Stoch je u ukupnom redoslijedu Turneje postao praktički nedostižan za konkurenciju. Sjajni Poljak sada ima 833.2 boda, odnosno čak 64.5 više od drugog Wellingera, odnosno 67.5 više od trećeg Japanca Junshira Kobayashija.

Freitag je u prvoj seriji doskočio na odličnih 130,0 metara, ali je pogriješio prilikom doskoka, repovi skija su mu se ukrižali pa je izgubio ravnotežu i pao. Iako je i uz taj pad pobijedio u svom dvoboju i tako izborio prolazak u drugu seriju, Nijemac je odustao od daljnjeg nastupa. Prevezen je u bolnicu kako bi se ustanovilo je li zadobio kakve teže ozljede, a nakon tih pregleda donijet će odluku hoće li nastupiti u kvalifikacijama za natjecanje u Bischofshofenu koje su na programu već u petak.

U ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa Freitag je ostao vodeći sa 711 bodova, drugi Stoch sada ima 623, dok je Wellinger treći sa 509.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr