Totalna dominacija

REGGAE U PEKINGU: Jamajka je i dalje vladar svjetskog sprinta!

Jamajka je i na Svjetskom prvenstvu u Pekingu sredila SAD u atletskom šlageru – utrci na 100 metara. Nakon što je u nedjelju naslov u toj disciplini obranio Usain Bolt, isto je dan kasnije uspjelo i njegovoj sunarodnjakinji Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Ona je na taj način nastavila dominaciju na ‘stotki’ – ovo joj je treći naslov svjetske prvakinje, a najbolja je bila i 2009. u Berlinu, te prije dvije godine u Moskvi. Osim toga, olimpijska je pobjednica u ovoj disciplini iz 2008. i 2012. godine. Prije dvije je godine u ruskoj prijestolnici osvojila zlatna odličja i na 200 metara, te u štafeti 4×100 metara, a i u Kini će imati priliku ponoviti takav doseg.

Srebro u Europu!

U ponedjeljak je Fraser-Pryce do pobjede došla u vremenu 10.76 sekundi, nadmašivši za pet stotinki srebrnu Nizozemku Dafne Schippers. Jedina Europljanka u finalu uz nacionalni je rekord došla do prve svjetske medalje u ovoj disciplini, ali ne i prve uopće budući da je prije dvije godine osvojila brončano odličje kao sedmobojka.

Do prve je velike medalje u karijeri došla brončana Amerikanka Tori Bowie (10.86). Ona je, inače, podjednako uspješna i u skoku u dalj u kojem joj osobni rekord iznosi 6,95 metara (u dvorani), ali na kraju je do prvog velikog uspjeha na globalnoj sceni došla kao sprinterica.

Čudesni Kemboi

Veliku je dominaciju na 3000 metara zapreke nastavio Kenijac Ezekiel Kemboi. U Pekingu je četvrti put uzastopno postao svjetski prvak (8:11.28), a u životopisu ima i dva olimpijska zlata. Odmah ioza njega su se smjestila još tri Kenijca: srebro je pripalo Conselusu Kiprutu (8:12.38), bronca Birminu Kiprutu (8:12.54), a izvisio je Jairus Birech (8:12.62).

I u ženskoj utrci na 10.000 metara zlato je otišlo u Keniju, po treći je put na tronu Vivian Cheruiyot koja je krajem 2013. rodila sina, a sada se uspješno vratila u svjetski vrh. Dominaciju u troskoku nastavila je Kolumbijka Caterina Ibargüen, obranila je naslov skokom od 14,90 metara.

Povratak na Net.hr