RADIKALNA IDEJA: / Britanci objavili prijedlog koji će uzdrmati sport!

Image
Foto: AFP, PEDRO UGARTE

Britanski atletski savez objavio je manifest u kojem je iznio niz radikalnih prijedloga i oštrih mjera u borbi protiv dopinga u sportu.

11.1.2016.
15:00
AFP, PEDRO UGARTE
VOYO logo

Nekoliko je velikih skandala potreslo atletiku u 2014. godini. Najprije su Times i ARD objavili kako imaju uvid u dokumente koji pokazuju da su trećinu medalja, točnije njih 146 (55 zlata), s Olimpijskih igara i svjetskih prvenstava od 2001. do 2012. godine osvojili atletičari čiji su testovi bili sumnjivi.

Rekordi od nule

Potom je nezavisna komisija Svjetske antidopinške agencije (WADA) otkrila dokaze o sustavnom dopingu u Rusiji zbog čega je ovoj zemlji do daljnjega zabranjen nastup na velikim atletskim natjecanjima. Povrh svega toga, bivši predsjednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Lamine Diack je osumnjičen da je zataškavao pozitivne doping-testove ruskih atletičara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog svega je toga Britanski atletski savez izdao Manifest o čistoj atletici u kojem je pozvao da se ponište svi svjetski rekordi i da se počnu računati od nule! U objavi stoji da treba uvesti nove rekorde koji će se temeljiti na rezultatima u eri čiste atletike, te da bi to simbolički trebao biti novi početak za sport uzdrman aferama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam godina za pad

Kad bi prošao britanski prijedlog, to bi značilo da bi bez rekorda ostali ne samo sumnjivi atletičari iz osamdesetih, poput Florence Griffith-Joyner (100 i 200 m), Marite Koch (400 m) ili Gabriele Reinsch (disk), već i aktualne zvijezde, poput Usaina Bolta (100 i 200 m). Ideja nije posve nova budući da se sličan prijedlog pojavio i nakon doping-skandala s Benom Johnsonom u glavnoj ulozi 1988. godine, no tada nije prošao, a teško je vjerovati da će i sada.

Osim toga, Britanci predlažu i povećanje minimalnih kazni za ozbiljne dopinške prekršaje na osam godina, a u posebno teškim slučajevima i doživotne kazne. Također, pozvali su i sponzore da ubuduće ne podržavaju sportaše koji su bili uhvaćeni u dopingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo