Blanka bez suparnica?

PSIHOZA U SPORTSKOJ VELESILI: ‘Prolazim put od očaja do neshvaćanja što se događa’

Do Olimpijskih igara je ostalo manje od 100 dana, a u jednoj od najvećih svjetskih sportskih sila i dalje vlada neizvjesnost. Hoće li ruskim atletičarima, među kojima je veliki broj kandidata za medalje, biti dozvoljeno nastupiti u Rio de Janeiru, bit će poznato tek u lipnju.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) suspendirala je Rusiju u studenom nakon izvještaja Svjetska antidopinške agendije (WADA) koja je otkrila da se u ruskom sportu godinama u velikoj mjeri koristio doping, a država zataškavala pozitivne slučajeve. Nedavno su iz IAAF-a poručili da Rusi moraju napraviti još puno posla kako bi se njihovi atletičari mogli vratiti natjecanjima, a odluka će biti donesena u lipnju. Dotad ruskih atletičara neće biti na mitinzima Dijamantne lige, kao što ih nije bilo ni na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u ožujku u Portlandu.

Cilj izgubljen iz vida

Ova je priča svakako zanimljiva i našoj Blanki Vlašić čije brojne konkurentice u skoku u vis dolaze upravo iz Rusije. Marija Kučina je aktualna svjetska prvakinja, prije nje je na tronu bila Svjetlana Školina, a Ana Čičerova bi u Riju trebala braniti olimpijsko zlato.

Marija Kučina i Ana Čičerova
Marija Kučina i Ana ČičerovaFoto: FRANCK FIFE/AFP

“Pripremamo se za Olimpijske igre bez obzira na sve. Ali postoje trenuci kada ne znate kamo idete, kada izgubite cilj iz vida. U ovoj sam situaciji iskusila mnoge stvari na emocionalnoj razini, od očaja do neshvaćanja što se događa”, priznala je prije nekoliko dana Čičerova koja trenira u Sočiju.

‘Možemo samo čekati’

Iz Ministarstva sporta su prije nekoliko dana objavili da će dvoje međunarodnih stručnjaka asistirati Rusima u provođenju antidopinških reformi. Riječ je o Australcu Peteru Nicholsonu, specijaliziranom za kriminalističke istrage, i šefici Litvanske antidopinške agencije Ievi Lukosiute-Stanikuniene. Oni bi trebali dobiti puni pristup svim antidopinškim operacijama u Rusiji.

“Sve što možemo je čekati i pratiti hoće li savez ispuniti tražene kriterije. Prihvatila sam situaciju jer razumijem da ništa ne ovisi o meni”, zaključila je Čičerova.

Povratak na Net.hr