Play ponuda

PRIČA O PLAYBOYU I ŠTAKORU: / Rivalstvo Nikija Laude i Jamesa Hunta jedno je od najpoznatijih u povijesti Formule 1

Image
Foto: PROFIMEDIA

Koliko god različiti bili, Lauda i Hunt bili su bliski. Poznata je Huntova izjava da je Lauda "jedini čovjek koji je izgorio u požaru i nakon toga bio zgodniji nego prije"

20.5.2021.
23:00
PROFIMEDIA
Play ponuda

Natjecanje, utrka i adrenalin bili su način života preminulog austrijskog vozača Formule 1 Nikija Laude. Na današnji dan prije točno dvije godine preminuo je u snu, imao je 70 godina, a danas se prisjećamo njegovog rivalstva s Jamesom Huntom.

Kakve su ova dvojica vratolomije izvodili po stazi, upisano je u anale Formule 1 kao jedno od najvećih rivalstava u povijesti o kojem je 2013. godine snimljen i film Rush. Nažalost, Hunt nas je napustio prije 28 godina, još tamo 1993. kad je preminuo od posljedica srčanog udara.

VELIČANSTVENI ŽIVOT NIKIJA LAUDE: Još se pamti epizoda kada mu se zapalio bolid, a u bolnicu je već stigao svećenik…

Kraljevi kaosa

Sedamdesete godine prošlog stoljeća u Formuli 1 bile su jako nesigurne i riskantne. Lauda je govorio: "Kakvi ljudi uopće rade ovakav posao? Svake godine dvojica umremo" i možda je to najbolji opis tadašnje situacije.

Lauda je skoro živ izgorio u svom bolidu i izvukao se iz situacija iz kojih se ne bi mogao svatko izvući. Inače, u to doba brzine bez sigurnosti vozač formule imao je šanse 1:15 da završi sezonu.

Niki Lauda nije imponirao svojom staturom ili karizmom, ali je zato bio fantastičan i fanatičan vozač. James Hunt bio je njegova sušta suprotnost. Britanski playboy, plavokosi miljenik žena boemskog pristupa utrkama, s vremenom je postao konkurencija Laudi. Dok se ovaj oporavljao od posljedica nesreća, Hunt je uspio zgrabiti jedan naslov prvaka i to 1976. godine. Lauda je karijeru završio s dva više.

‘KAKAV BI ŽIVOT BIO DA RADIMO SAMO ONO ŠTO MORAMO?’ Evo što nas je Niki Lauda naučio prije nego što je morao otići

Ljepotica i zvijer, playboy i štakor, tako se pokušavalo naglasiti koliko se zapravo razlikuju Hunt i Lauda.

Poseban odnos

"James je uvijek bio u centru pozornosti. Nije se ponašao kao drugi ljudi. Za njega je sve bila zabava, ali bio je ozbiljan u namjeri da se popne na sam vrh", govorili su o Jamesu njegovi kolege nakon smrti. Lauda je izjavio da je Hunt najveća karizma koju je on vidio u povijesti Formule 1.

Koliko god različiti bili, Lauda i Hunt bili su bliski. Poznata je Huntova izjava da je Lauda "jedini čovjek koji je izgorio u požaru i nakon toga bio zgodniji nego prije."

POTRESNA ISPOVIJEST IKONE FORMULE 1: Gorio je u bolidu 55 sekundi; ‘Bio je to dan moje smrti i ponovnog rođenja’

Lauda je također znao zbijati šale sa svojim prijateljem i rivalom. Često su spavali u dvije susjedne hotelske sobe pa bi Lauda znao upadati kod Hunta dok je ovaj bio sa svojim "prijateljicama" i vikati: "Ja sam prvak svijeta!"

Nije to rivalstvo trajalo dugo. Zapravo je samo jednu godinu Hunt bio opasan za Laudinu titulu prvaka, i to 1976. godine. Plavokosi britanski playboy uglavnom je bio miljama daleko od Austrijanca. Sezonu prije bio je četvrti u ukupnom poretku, a godinu nakon naslova prvaka Hunt je u ukupnom poretku bio peti.

Play ponuda
Play ponuda