PRIČA O PLAYBOYU I ŠTAKORU: / Rivalstvo Nikija Laude i Jamesa Hunta jedno je od najpoznatijih u povijesti Formule 1

Image
Foto: PROFIMEDIA

Koliko god različiti bili, Lauda i Hunt bili su bliski. Poznata je Huntova izjava da je Lauda "jedini čovjek koji je izgorio u požaru i nakon toga bio zgodniji nego prije"

20.5.2021.
23:00
PROFIMEDIA
VOYO logo

Natjecanje, utrka i adrenalin bili su način života preminulog austrijskog vozača Formule 1 Nikija Laude. Na današnji dan prije točno dvije godine preminuo je u snu, imao je 70 godina, a danas se prisjećamo njegovog rivalstva s Jamesom Huntom.

Kakve su ova dvojica vratolomije izvodili po stazi, upisano je u anale Formule 1 kao jedno od najvećih rivalstava u povijesti o kojem je 2013. godine snimljen i film Rush. Nažalost, Hunt nas je napustio prije 28 godina, još tamo 1993. kad je preminuo od posljedica srčanog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VELIČANSTVENI ŽIVOT NIKIJA LAUDE: Još se pamti epizoda kada mu se zapalio bolid, a u bolnicu je već stigao svećenik…

Kraljevi kaosa

Sedamdesete godine prošlog stoljeća u Formuli 1 bile su jako nesigurne i riskantne. Lauda je govorio: "Kakvi ljudi uopće rade ovakav posao? Svake godine dvojica umremo" i možda je to najbolji opis tadašnje situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lauda je skoro živ izgorio u svom bolidu i izvukao se iz situacija iz kojih se ne bi mogao svatko izvući. Inače, u to doba brzine bez sigurnosti vozač formule imao je šanse 1:15 da završi sezonu.

Niki Lauda nije imponirao svojom staturom ili karizmom, ali je zato bio fantastičan i fanatičan vozač. James Hunt bio je njegova sušta suprotnost. Britanski playboy, plavokosi miljenik žena boemskog pristupa utrkama, s vremenom je postao konkurencija Laudi. Dok se ovaj oporavljao od posljedica nesreća, Hunt je uspio zgrabiti jedan naslov prvaka i to 1976. godine. Lauda je karijeru završio s dva više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘KAKAV BI ŽIVOT BIO DA RADIMO SAMO ONO ŠTO MORAMO?’ Evo što nas je Niki Lauda naučio prije nego što je morao otići

Ljepotica i zvijer, playboy i štakor, tako se pokušavalo naglasiti koliko se zapravo razlikuju Hunt i Lauda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poseban odnos

"James je uvijek bio u centru pozornosti. Nije se ponašao kao drugi ljudi. Za njega je sve bila zabava, ali bio je ozbiljan u namjeri da se popne na sam vrh", govorili su o Jamesu njegovi kolege nakon smrti. Lauda je izjavio da je Hunt najveća karizma koju je on vidio u povijesti Formule 1.

Koliko god različiti bili, Lauda i Hunt bili su bliski. Poznata je Huntova izjava da je Lauda "jedini čovjek koji je izgorio u požaru i nakon toga bio zgodniji nego prije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POTRESNA ISPOVIJEST IKONE FORMULE 1: Gorio je u bolidu 55 sekundi; ‘Bio je to dan moje smrti i ponovnog rođenja’

Lauda je također znao zbijati šale sa svojim prijateljem i rivalom. Često su spavali u dvije susjedne hotelske sobe pa bi Lauda znao upadati kod Hunta dok je ovaj bio sa svojim "prijateljicama" i vikati: "Ja sam prvak svijeta!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije to rivalstvo trajalo dugo. Zapravo je samo jednu godinu Hunt bio opasan za Laudinu titulu prvaka, i to 1976. godine. Plavokosi britanski playboy uglavnom je bio miljama daleko od Austrijanca. Sezonu prije bio je četvrti u ukupnom poretku, a godinu nakon naslova prvaka Hunt je u ukupnom poretku bio peti.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike