VELIKI PREOKRET

PRESEDAN KAKAV SE NE PAMTI: IAAF popustio, Makwala sam trčao kvalifikacije na 200 m pa izborio finale

Nakon silnih pritisaka sa svih strana Međunarodna atletska federacija (IAAF) se odlučila na presedan kakav se doista rijetko viđa u svijetu sporta. Sprinter Isaac Makwala (30) dobio je priliku naknadno, i to potpuno sam, otrčati kvalifikacije na 200 metara.

Liječnička komisija IAAF-a zabranila je u ponedjeljak Makwali nastup u kvalifikacijama jer se zarazio norovirusom koji izaziva želučane tegobe. Da stvar bude gora, okrutni dužnosnici IAAF-a su dan kasnije zabranili sprinteru iz Bocvane da se natječe i u finalu na 400 metara koje je pošteno izborio i u kojem je trebao biti jedan od glavnih suparnika Waydeu van Niekerku.

KAOS U LONDONU: Trideset atletičara zaraženo želučanim virusom, morao se povući i jedan od favorita za zlato

Najbrži ove sezone

Nakon brojnih pritisaka i optužbi da takva odluka nikad ne bi bila donesena da je u pitanju neki atletičar iz SAD-a ili Velike Britanije u IAAF-u su u srijedu iznenada odlučili da Makwala može trčati sam u kvalifikacijskoj utrci na 200 metara. Da bi se plasirao u polufinale, morao je trčati 20.53 sekunde ili bržem što mu je u konačnici i uspjelo. Istrčao je pola kruga za 20.20 sekundi i kasnije navečer nastupio i u polufinalu. Tamo je drugim mjestom u skupini (20.14) izborio plasman u finale.

Bocvanac, inače, ima najbolji ovosezonski rezultat u svijetu na 200 metara (19.77) što ga svrstava u najuži krug favorita za medalju.

Povratak na Net.hr