POVIJESNI TRENUTAK: / Prodaje se Formula 1, senzacionalan posao vrijedi čak 8 milijardi dolara

Image

Britanski mediji pišu kako je Liberty Media Corporation potvrdila preuzimanje Formule 1 i plan otkupa dionica većinskih vlasnika CVC Capital Partnersa.

8.9.2016.
21:01
VOYO logo

Ovo je povijesni trenutak za Formulu 1. Jer, brojke koje će se u ovoj kupnji izvrtjeti su nevjerojatne, a mijenjaju se i vlasnici. Naime, Liberty Media preuzima 18,7 posto Formule 1 u vrijednosti 746 milijuna dolara, a na kraju će preuzeti 100 posto tvrtke Delta Topco, roditeljskoj kompaniji Formule 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

F1 ZVIJEZDA OBJAVILA POVLAČENJE NA KRAJU SEZONE: Došlo je vrijeme za kraj

Ecclestone ostaje na mjestu izvršnog direktora još tri godine, ali...

Chase Carey imenovan je predsjednikom, a Bernie Ecclestone ostaje na mjestu izvršnog direktora još tri godine, piše BBC. Inače, Guardian piše pak kako su uskoro bivše vlasnike Formule 1 često kritizirali da su u projekt ušli isključivo s idejom zarade, a ne i razvoja sporta, dok je Force Indijin Bob Fernley prije tri godine izjavio da CVC "siluje sport" i da su "odradili apsolutno užasan posao za razvoj ovog sporta".

Bernie Ecclestone je sad pomalo došao na svoje. Iako se sve više povlači u drugi plan što se tiče F1, no, Bernie i upozorava da bi situacija s novim vlasnicima mogla biti vrlo slična kao i sa starim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liberty Media postat će vlasnik najvećeg udjela

Inače, Liberty Media ima nekoliko udjela u poznatim i bogatim sportskim organizacijama kao što je Atlanta Braves u MLB-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok ne dođe do završetka preuzimanja u prvom kvartalu 2017, CVC Funds i dalje će biti većinski vlasnik Formule 1. Kad preuzimanje završi, Liberty Media postat će vlasnik najvećeg udjela (35.3 posto), a CVC će imati 24.7 posto udjela nakon prodaje 13.4 posto dionica.

"Formula 1 će postati dio Liberty Media Group te će se F1 preimenovati u Formula One Group. Konzorcij prodavača predvođen CVC grupom posjedovat će otprilike 65 posto Formula One Group i imat će predstavnika u odboru Formule 1 kako bi bili potpora Liberty Media u nastavku razvoja potencijala ovoga sporta", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mislimo dugoročno u ovom slučaju'

Izvršni direktor Liberty Media Groupu Greg Maffel kazao je kako su oni jako uzbuđeni što su postali dio Formule 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislimo dugoročno u ovom slučaju", ističe Maffei dok je Ecclestone kazao:

"Želim poželjeti dobrodošlicu Liberty Mediji i Chaseu Careyu u F1 obitelj. Veselim se što ću raditi s njima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je Ecclestone u razgovoru za Reuters kazao kako su ga zamolili da ostane barem još od godine do tri i kako će zbog poslovnih sastanaka u Londonu propustiti Veliku nagradu Singapura koja je na rasporedu 18. rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokrit će dug F1 od 4,1 milijarde dolara

Liberty Media dala je do znanja koja su ključna područja rasta do kojih će doći nakon što dovrše preuzimanje većinskog udjela u Formuli 1. Vlasnik John Malone pokrit će trenutni dug Formule 1 od 4,1 milijarde dolara i kupiti još 4,4 milijarde u dionicama, što daje vrijednost ugovora veću od osam milijardi dolara.

Liberty Media opisala je ulaganje u Formulu 1 kao "model niskog rizika s dugoročnim ugovorom", a procjenjuju da će u idućih deset godina imati oko 9,3 milijarde prihoda, na radost "svih dioničara".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo