Telegramov reporter iz Ankare: Nakon što su ostale bez plasmana na Igre, odbojkašice opet poražene

Hrvatske igračice ipak se ne mogu nositi s najboljim europskim ekipama

Turkey's Eda E. Dundar(L)  vies with Croat?a's  Samanta Fabr?s (R) during the Women's European Olympic Qualification volleyball match Turkey vs Croatia, on January 4, 2016 in Ankara. / AFP / ADEM ALTAN
FOTO: AFP

Posljednja utakmica hrvatske reprezentacije na kvalifikacijskom turniru u Ankari za Olimpijske igre u Rio de Janeiru protiv Nizozemske koju su naše igračice izgubile s uvjerljivih 0-3, po setovima 19-25, 17-25 i 23-25, pokazala je da se unatoč toga što su igrale relativno dobro, naše igračice ipak ne mogu nositi s najboljim europskim momčadima.

Za hrvatsku reprezentaciju ta utakmica nije imala nikakav natjecateljski značaj. No bila je od presudne važnosti za Nizozemsku i Njemačku jer je odlučivala tko će od te dvije momčadi u završnicu turnira. Nizozemskoj koja je imala 3 boda vrijedila je samo pobjeda, dok je Njemačka, koja je odigrala sve utakmice i sakupila 5 poena, mogla dalje samo ako Hrvatska pobjedi.

Maksimalno zalaganje

Zbog toga je trener Aksentijević zatražio od naših igračica maksimalno zalaganje i koncentraciju kako im nitko ne bi mogao predbaciti da su favoizirali jednu od te dvije momčadi. Ujedno je pružio priliku svim igračicama, osim Ivi Juršić, da zaigraju na turniru.

04.09.2010,Osijek, - Kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo u odbojci za zene,Hrvatska - Belgija.Miroslav Aksentijevic Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
PIXSELL/PIXSELL

No Nizozemke su već na samom početku utakmice pokazale da nema nikakve dvojbe koja je momčad bolja pa su na kraju odnijele sigurnu pobjedu koja ih je odvela u polufinale turnira.

Naša reprezentacija pružila je vjerojatno najbolju igru na turniru, no razlika u klasi bila je prevelika da bi osim solidnog otpora mogle učiniti nešto više. Kao i na prethodnim utakmica pokazalo se da protiv vrhunskih momčadi ne smije biti oscilacija u igri, da nije dovoljno odigrati nekoliko sjajnih poena, pa nakon toga napraviti još više pogrešaka, jer takvu igru protivnice odmah kažnjavaju.

Dobar početak

Na početku utakmice prvi puta su u prvoj postavi zaigrale Tamara Sušić i Mateja Rajković i to vrlo dobro, dok je na klupi ostala zbog povrede koljena Ivana Miloš, dok je Samanta Fabris ušla tek na samom kraju susreta.

Neopterećene rezultatom naše reprezentativke započele su vrlo dobro, posebno je bila raspoložena Katarina Barun Šušnjara, napokon je proigrala Ana Grbac, a potkraj seta razigrala se i Mia Jerkov. Do sredine seta momčadi su se izmjenjivale u vodstvu, no nakon što u suci dosudili dvije sporne lopte u korist Nizozemki, naše reprezentativke su naglo pale u igri, protivnice su začas napravile razliku i povele sa 16-12, što naše do kraja seta nisu uspjele sustići.

Drugi set bio je repriza onoga što se događalo u prvom. Naše reprezentativke bile su ravnopravne sa suparnicama do rezultata 13-13, ali tada je popustila koncentracija, ponovno su slijedile velike pogreške pri prijemu servisa i u napadu, pa su Nizozemke za samo nekoliko minuta napravile razliku te povele s 19-13. Na kraju su dobile set s 25-19.

Nizozemska i Turska nastavljaju borbu za Rio

U trećem setu priliku su dobile Karla Klarić i Bernarda Brčić, no to nije donijelo nikakve kvalitetne pomake u igri naše reprezentacije. Hrvatske reprezentativke i dalje su nakon nekoliko dobrih poena napravile još više pogrešaka, pa su Nizozemke taj set rutinirano privele kraju i pobijedile s 25-23. Najbolja u našoj ekipi bila je Katarina Barun Šušnjara koja je napravila 13 poena te Maja Poljak sa 6, dok je Mia Jerkov postigla 5, a Mira Topić 4 poena.

Hrvatska je natjecanje u skupini A završila s tri poraza, a iz nje će u borbu za Rio Nizozemska i Turska.

Hrvatska je igrala u sastavu: Grbac, Božičević, Jelić, Jurišić, Topić, Jerkov, Miloš, Barun Šušnjara, Sušić, Fabris, Klarić, Brčić, Poljak, Rajković

Njemačka: Knip, Stoltenborg, Belien, Plak, De Krujif, Balkestein, Steenbergen, Pietersen, Schoot, Sloetjes, Buijs, Dijkema, Stam-Pilon, Koolhaas