BERNIE SE OTVORIO / Otkrivena je tajna koja je potresla svijet Formule 1, skandal kakav se ne pamti: 'Trofej mu je uručen, priča zataškana'

Image
Foto: Profimedia

Ecclestone tvrdi da je 2008. godine trebao oduzeti debitantski naslov Hamiltonu te ga dodijeliti Felipeu Massi.

10.3.2023.
17:23
Profimedia
VOYO logo

Mercedes, a samim time i Lewis Hamilton, prošle se sezone nisu proslavili. Ni početak nove nije bio bajan za sedmerostrukog osvajača Formule 1. Hamilton je ostao peti u prvoj vožnji te je sve izglednije kako će ostati bez svoje osme titule jer bolid ne izgleda nimalo konkurentno.

Image
ČEKA GA DERBI /

Leko zavapio: 'Ovo su za mene najgora dva mjeseca'; Progovorio i o tome što je možda problem Hajduka

Image
ČEKA GA DERBI /

Leko zavapio: 'Ovo su za mene najgora dva mjeseca'; Progovorio i o tome što je možda problem Hajduka

Legendarni bivši gazda Formule 1, Bernie Ecclestone, sada je otkrio i šokantnu tajnu koja će samo dodati pritisak na Hamiltona. Naime, Ecclestone tvrdi da je 2008. godine trebao oduzeti debitantski naslov Hamiltonu te ga dodijeliti Felipeu Massi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ecclestone je u razgovoru s F1-Insider.com otkrio kako Michaela Schumachera smatra jedinim sedmerostrukim prvakom, dok za Hamiltona tvrdi da ima šest titula.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

'Postupio bi drugačije'

Hamilton je te godine osvojio naslov ispred Masse s jednim bodom prednosti, 98 - 97, i to da je u posljednjoj utrci sezone u Brazilu u posljednjem krugu prestigao Tima Glocka na petom mjestu i tako postao prvak. No, Ecclestone tvrdi da su rezultati te godine trebali biti drugačiji zbog zloglasnog "Crashgatea", ponajvećeg skandala u povijesti omiljenih nam utrka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crashgate" je situacija koja se dogodila na VN Singapura, kada je pobjednik postao Fernando Alonso zahvaljujući partneru Nelsonu Piquetu Jr. koji je izazvao namjernu nesreću. Čelnici Renaulta natjerali su ga da se zabije u zid, kako bi na stazu ušao sigurnosni automobil, što je pomoglo Alonsu da dođe do pobjede, dok je Massa s vodećeg mjesta pao čak na 13.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina je otkrivena 2009. godine, a Ecclestone i Max Mosley, tadašnji predsjednik FIA-e, nisu poništili rezultate utrke iako su o tome razmišljali. Prema tadašnjim pravilima trebali su to učiniti, što bi značilo da bi Massa bio prvak s pet bodova prednosti ispred Hamiltona.

"Željeli smo zaštititi naš sport i spasiti ga od velikog skandala. Stoga smo odlučili ne dijeliti ovu informaciju. Tada je postojalo pravilo da se nakon FIA-ine ceremonije dodjele nagrada ne mogu pregledavati rezultati prvenstva. Tako je trofej uručen Lewisu i priča je zataškana. Još mi je žao Masse. Oduzet mu je zasluženi naslov, ali Hamilton je imao sreće i osvojio svoju prvu titulu prvaka. Danas bih sve odlučio drugačije, tako da je za mene Michael Schumacher još uvijek jedini sedmerostruki svjetski prvak, jedini rekorder", rekao je Ecclestone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Massa je pak istaknuo da je Ecclestone trebao prije reagirati te je otkrio kako neće podizati tužbu kako bi "vratio" svoj naslov.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo