RUSI I DOPING...

OŠTRA KAZNA ZA DOPINGIRANE RUSKE SKIJAŠE TRKAČE: Doživotna zabrana natjecanja na Olimpijskim igrama

Osvajač zlatne olimpijske medalje u skijaškom trčanju Rus Aleksandar Legkov i njegov kolega iz reprezentacije Jevgenij Belov zbog dopinga su kažnjeni doživotnom zabranom natjecanja na Olimpijskim igrama, priopćio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO).

Legkov i Belov prvi su ruski sportaši kažnjeni prema novom anti-doping pravilniku koji je napravljen nakon opsežne istrage MOO-a i dokazivanju sustavnog dopinga i manipuliranja uzorcima u ruskom sportu.

Legkov je na ZOI u Sočiju osvojio zlato u “kraljevskoj” disciplini na 50 kilometara te srebro u štafeti 4×10 km, a zbog njegova dopinga cijela ruska štafeta će izgubiti tu medalju. Legkov i Belov neće moći dobiti nikakvu akreditaciju na budućim Zimskim olimpijskim igrama.

Testiranje uzoraka svih ruskih sportaša

Iako MOO nije naveo kakav su dopinški prekršaj napravili ruski skijaši-trkači, očekuje se šire izviješće kroz nekoliko dana, uz moguće sankcije za još nekolicinu ruskih sportaša koji su sudjelovali na ZOI u Sočiju. MOO ponovno testira sve uzorke ruskih sportaša iz Sočija nakon što je šef moskovskog antidoping laboratorija Grigorij Rodčenkov potvrdio da se uvelike manipuliralo tim uzorcima.

Izvršni odbor MOO-a će početkom prosinca donijeti konačnu odluku o nastupu ruskih sportaša na ZOI u Pyeongchangu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr