Uoči Igara

NOVI VELIKI PROBLEM: Sportašima prijeti opasan virus

Uz probleme s golemim troškovima i zagađenom vodom u zaljevu Guanabara gdje će se održati natjecanja u jedrenju, organizatori Olimpijskih igara u Rio de Janeiru suočeni su s novom nevoljom.

Kako izvještava BBC, u Brazilu se pojavio opasan virus Zika koji je organizatore Igara, ali i nacionalne olimpijske odbore natjerao na akciju. Britanski će sportaši tako dobiti posebne savjete uoči puta u Brazil kako bi se zaštitili od virusa.

Prenose ga komarci

Virus Zika šire komarci, a pojavio se posljednjih mjeseci u nekoliko država Srednje i Južne Amerike. Simptomi koji zahvaćaju zaražene su groznica, osip, bol u zglobovima i konjunktivitis. Osim toga, Zika može uzrokovati i ozbiljna oštećenja mozga kod novorođenčadi zbog čega je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučio trudnicama i ženama koje planiraju zatrudnjeti da ne putuju u zahvaćena područja.

“Svim članovima reprezentacije ćemo pružiti liječničke savjete, uključujući informacije o strategiji zaštite od uboda komaraca. Te su informacije već podijeljene svim savezima i bit će stalno ažurirane do početka Igara”, priopćili su iz Britanskog olimpijskog odbora.

Uništiti legla

Organizatori Igara su poručili da svakodnevno obavljaju inspekciju objekata na kojima će se održati natjecanja u nastojanju da zaštite sportaše i gledatelje. Brazilski ministar zdravlja Marcelo Castro je, pak, pokrenuo kampanju čiji je cilj osvijestiti javnost o preventivnim mjerama, te potaknuti stanovnike da uništavaju legla komaraca.

“Ne postoji lijek ni cjepivo protiv virusa, tako da je jedini način za kontrolu epidemije uništavanje svakog potencijalnog legla komaraca”, izjavio je Castro.

Povratak na Net.hr