Kakav majstor

NIJE BAŠ SARA KOLAK, ALI… Nećete vjerovati koliko daleko Usain Bolt iz šale baca koplje

Ako već dosad nije, jamajčanski sprinter Usain Bolt na Olimpijskim je igrama u Rio de Janeiru definitivno zacementirao svoje mjesto mjeđu sportskim legendama.

Treći put zaredom, nakon Pekinga 2008. i Londona 2012. godine, Bolt je osvojio zlatne medalje na 100, 200 i 4×100 metara. Nikad dosad ni u jednoj od prve dvije discipline nitko nije uspio triput zaredom osvojiti zlato. Osim toga, s devet se olimpijskih zlatnih odličja Bolt, koji će ove nedjelje napuniti 30 godina, na vrhu vječne atletske ljestvice izjednačio s finskim dugoprugašem Paavom Nurmijem i američkim sprinterom Carlom Lewisom.

VELIČANSTVENI USAIN BOLT UŠAO U POVIJEST: ‘Izvolite! Najveći sam! Osjećaj je briljantan’

Zlato svakih 36 sekundi

A koliko je Bolt zapravo morao trčati da bi došao do devet zlatnih medalja. BBC je izračunao da je Jamajčanin u devet olimpijskih finala trčao ukupno 114 sekundi. Manje od dvije minute. Kad se uključe i kvalifikacijske i polufinalne utrke, Bolt je trčeći proveo 325 sekundi.  Ispada, dakle, da je osvojio po jedno zlato svakih 36 sekundi provedenih na stazi.

Naravno, priča nije tako banalna, jasno je da iza Boltova veličanstvenog pothvata stoje godine i godine mukotrpnog rada. Ali, zgodno je pogledati i brojke koje je pripremio BBC koji je također izračunao da je Bolt u svojim olimpijskim finalima najbrže trčao 40 kilometara na sat. Dakako, radi se o štafetnoj utrci u kojoj je Jamajčanin imao leteći start.

I za kraj još jedna zanimljivost. BBC navodi da je Bolt nakon što je odradio obveze prema fotografima na stadionu iz šale uzeo koplje koje je ležalo u blizini. Nekoliko ga je puta bacio, a u posljednjem je pokušaju odletjelo 50 metara. S takvim bi rezultatom bio šest na ovogodišnjem jamajčanskom prvenstvu. Možda bi mu olimpijska pobjednica Sara Kolak mogla dati pokoji savjet da bude još bolji…

Povratak na Net.hr