NEZAMISLIV SCENARIJ, AMERIKANCE ĆE IZBACITI S OLIMPIJSKIH IGARA? / 'Svijet je šokiran ovim prijetnjama'

Image
Foto: Profimedia

Očekuje se da će Izvršni odbor WADA-e raspraviti o izmjeni pravila kasnije ovog mjeseca 14. i 15. rujna

4.9.2020.
12:07
Profimedia
VOYO logo

Vrhunskim američkim sportašima moglo bi biti zabranjeno sudjelovanje na Olimpijskim igrama i drugim velikim međunarodnim sportskim natjecanjima ako Sjedinjene Države prestanu plaćati članarinu krovnoj svjetskoj organizaciji za borbu protiv dopinga (WADA), rekli su čelnici agencije za Reuters.

Međunarodna antidoping agencija (WADA) razmatra mogućnost promjene pravila, što bi moglo ugroziti sudjelovanje američkih sportaša na Olimpijskim igrama. Razlog promjene je namjera Amerikanaca da prestanu plaćati članarinu krovnoj svjetskoj organizaciji za borbu protiv dopinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posljedice povlačenja financiranja WADA-e od strane SAD-a mogle bi biti teže i dalekosežnije za američke sportaše", rekao je predsjednik WADA-e Witold Banka za Reuters.

Image
Foto: Profimedia, Nicolas Datiche/SIPA
Image
Foto: Profimedia, Nicolas Datiche/SIPA

Pedestrian wearing a mask walks past posters of the Tokyo 2020 Olympic Games, which was rescheduled to the opening on 23 July 2021, on July 17, 2020. Tokyo Governor raised the alert level to its highest. Tokyo confirmed that new 293 people were infected with the coronavirus disease (COVID-19), marking the seventh continuous day of triple-digit increase of infections. Tokyo, JAPAN 17 July 2020. //DATICHE_DSCF1310-2/2007171443/Credit:Nicolas Datiche/SIPA/2007171449,Image: 544186559, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Vlade u šoku

"Brojne vlade svijeta bile su šokirane prijetnjama američke vlade koje je podržala i Američka antidoping agencija (USADA)," dodao je Banka kazavši da i drugi svjetski sportski dionici vrše pritisak na agenciju da strogo kazne SAD ako povuku financiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lipnju je Ured za nacionalnu politiku kontrole droga (ONDCP) bio vrlo kritičan prema WADA-i preporučivši da se američkim zakonodavcima da ovlast da mogu obustaviti financiranje WADA-e. Pritom je optužio svjetsku agenciju da nije provela dogovorene reforme. WADA je odgovorila na navode, napisavši da je američka studija "prožeta brojnim netočnostima, zabludama i lažima".

SAD je najveći pojedinačni uplatitelj sredstava za WADA-u. Za 2020. Amerikanci su uplatili 2.7 milijuna dolara, od 37.4 milijuna pri čemu polovica dolazi iz Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se čini malo vjerojatnim da bi američkim sportašima moglo biti zabranjeno sudjelovanje na Igrama, glasnogovornik WADA-e je za AFP potvrdio da je američka prijetnja nefinanciranjem izazvala snažan odgovor u svijetu.

"Mnoge vlade i drugi dionici šokirani su time što pojedinačna zemlja može jednostrano odlučiti zaustaviti financiranje WADA-e bez ikakvih posljedica", rekao je James Fitzgerald za AFP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

A woman walks out of the Russian Olympic Committee (ROC) headquarters in Moscow on December 24, 2019 following meetings with the Russian anti-doping agency to discuss Russia's doping ban from major sport competitions. WADA on December 10 banned Russia for four years from major global events, including the 2020 Tokyo Olympics and the 2022 World Cup in Qatar, over manipulated doping data.,Image: 489655794, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Razorni presedan

"Strahuju da bi ono što se događa sa SAD-om moglo postati razorni presedan međunarodnih razmjera koji bi mogao ugroziti globalni antidoping sustav. Stoga smo zamoljeni da ispitamo mogućnost promjene pravila tako da svatko tko radi protiv Konvencije UNESCO-a može biti i kažnjen", dodao je Fitzgerald.

Očekuje se da će Izvršni odbor WADA-e raspraviti o izmjeni pravila kasnije ovog mjeseca 14. i 15. rujna, iako to nije na dnevnom redu sastanka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik USADA-e Travis Tygart uzvratio je udarom označivši prijetnju WADA-om praznom i ilegalnom.

"Prijetiti sportašima jedne zemlje zbog neuspjelog modela upravljanja WADA-om prilično je razočaravajuće", rekao je Tygart za Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ilegalno prijetiti američkim sportašima je sramotno. Trebali bi potrošiti vrijeme pokušavajući popraviti i napraviti WADA-u onakvom kakav je svijet želi, a to je snažna i neovisna WADA."

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo