[VIDEO] NEVJERICA U LONDONU: / Kraj velike dominacije, domaći junak Mo Farah ostao bez zlatne medalje

Image
Foto: AFP
12.8.2017.
22:20
AFP
VOYO logo

Edris, koji je vlasnik najboljeg rezultata ove godine na 5000m, ispao je najveći dobitnik taktičke utrke svoje reprezentacije, on i Yomif Kejelcha su izbili na čelo skupine na ulasku u posljednji krug, dok je Selemon Barega imao zadatak zatvoriti Faraha u unutarnjoj stazi. Ta je taktika dala rezultata, jer iako je Farah u završnih 100 metara uspio pronaći prostor za svoj sprint, više nije mogao stići Edrisa koji je slavio u vremenu 13:32.79.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo Bolt uspješniji

Ovo je prvi poraz Faraha (13:33.22) na 5000m na nekom velikom natjecanju, nakon što je osvajao tri zlata zaredom na svjetskim prvenstvima (Daegu 2011, Moskva 2013, Peking 2015) i dva s olimpijskih igara (London 2012, Rio de Janeiro 2016). Farah tako nije uspio po peti puta kompletirati dvostruku pobjedu na 5000m i 10000m, što mu je po dva puta uspjelo na OI (2012, 2016) i SP (2013, 2015). Prvog dana natjecanja u Londonu uzeo je zlato na 10000m, no sada je ostao srebrni na 5000. Prije šest godina u Daeguu bio je zlatni na 5000m i srebrni na 10000, a i tada ga je pobijedio jedan Etiopljanin - Ibrahim Jeilan. S osam individualnih medalja sa svjetskih prvenstava Farah je izbio na drugo mjesto vječne ljestvice, uspješniji je samo Usain Bolt s devet pojedinačnih odličja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do bronce je stigao Amerikanac Paul Chelimo (13:33.30), srebrni s ove distance iz Rija prošle godine, dok je Kejelcha ostao bez snage u finišu i ostao bez medalje - četvrti.

Pearson opet na vrhu

Australka Sally Pearson (30) osvojila je naslov svjetske prvakinje na 100 metara prepone, na najbolji način obilježivši svoj povratak na veliku scenu. Pearson je 2011. bila svjetska prvakinja u Daeguu, godinu potom je osvojila i olimpijsko zlato u Londonu, dok je 2013. bila srebrna na SP-u u Moskvi. No, nije nastupila na posljednjem SP-u u Pekingu kao niti na OI u Riju lani zbog ozljeda, Peking je propustila zbog loma ruke, a Rio zbog ozljede mišića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine ozljede su ju zaobišle, a u finalu je pokazala svoju tehničku nadmoć u odnosu na suparnice i ciljem protrčala s vremenom 12.59, četiri stotinke brže od srebrne američke veteranke Dawn Harper-Nelson (33), odnosno 13 stotinki ispred iznenađujuće osvajačice bronce Njemice Pamele Dutkiewicz (25).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika favoritkinja za zlato, svjetska rekorderka i vlasnica najboljeg rezultata na svijetu ove godine, Amerikanka Kendra Harrison (24) ciljem je prošla kao četvrta s 12.74, odnosno vremenom koje je čak 46 stotinki sporije od rezultata koji je trčala prije 39 dana u Szekesfehervaru.

Lasitskene obranila naslov

Ruskinja Marija Lasitskene obranila je naslov svjetske prvakinje u skoku u vis, vladarica ove discipline ove godine do zlata je stigla s preskočenih 2.03 metara. Lasitskene, koja je ove godine skakala i preko 2.06m te jedina išla preko dva metra i to čak 11 puta, do naslova je stigla teže od očekivanog zbog inspiriranih suparnica. Srebro je osvojila mlada Ukrajinka Julija Levčenko koja je s 2.01m za čak četiri centimetra popravila osobni rekord, dok je Poljakinja Kamila Lićwinko do bronce stigla s izjednačenjem osobnog rekorda od 1.99m.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Lasitskene, koja je u Londonu nastupala kao neovisna atletičarka zbog kazne Ruskom atletskom savezu zbog organiziranog dopinga, stvari su pošle u krivo kada je u svom prvom pokušaju rušila letvicu na 1.99m, dok su Levčenko i Lićwinko uspjele preskočiti tu visinu iz prvog pokušaja. Lasitskene je tada odlučila propustiti 1.99m i preostala dva pokušaja iskoristiti na 2.01m. Tu je visinu preskočila iz prve, Levčenko iz druge, a Lićwinko je otpala. Lasitskene je onda preskočila i 2.03m iz prvog pokušaja i tako osigurala novo zlato.

Za Levčenko je ovo prva velika medalja u karijeri, a za Lićwinko prva s nekog velikog natjecanja na otvorenom. Dosada je osvajala odličja u dvorani gdje je 2014. bila i svjetska prvakinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo