NA STAZI FORMULE 1

NAKON GODINA I GODINA PLANIRANJA: Konačno imamo dokaz može li čovjek istrčati maraton za manje od dva sata

Olimpijski pobjednik u maratonu, Kenijac Eliud Kipchoge (32), u subotu je ostvario najbolje vrijeme svih vremena u ovoj disciplini pretrčavši 42.195 metara na stazi Formule 1 u Monzi za dva sata i 25 sekundi.

Ovaj rezultat ipak neće biti priznat kao službeni svjetski rekord jer je ostvaren uz nedopuštenu pomoć ‘zečeva’. Konkretno, svježi ‘zečevi’ su se uključivali na stazu usred utrke, a osim toga, sudionicima ovog neobičnog maratona su pića dodavana s mopeda što se također kosi s pravilima.

Popustio u zadnja dva kruga

Utrku koja je na pisti u Monzi počela u 5.45 ujutro sponzorirao je američki proizvođač sportske opreme Nike. Utrka je planirana godinama, a cilj je bio dokazati da ljudsko biće u idealnim uvjetima može istrčati maraton za manje od dva sata. Kipchoge na koncu u tome ipak nije uspio.


“Zacrtao sam vrijeme ispod dva sata, ali u posljednja dva kruga sam popustio. Ipak, sretan sam i s ovim vremenom, ono je rezultat sedam mjeseci napornih priprema”, izjavio je Kipchoge.

Samo trojica natjecatelja

Svjetski rekorder u maratonu ipak će ostati Kenijac Dennis Kimetto koji je 2014. u Berlinu u regularnim uvjetima trčao 2:02:57.

Osim Kipchogea, jedina dvojica natjecatelja u Monzi bili su Eritrejac Zersenay Tadese (35) i Etiopljanin Lelisa Desisaran (26), koji su trčali iza nekolicine trkača kojima je cilj bio diktirati tempo, a trkačima je od pomoći bio i automobil koji je emitirao zelenu liniju koja je označavala tempo za rezultat od dva sata. Tadese je ciljem prošao u vremenu 2:06:51, a Desisa u vremenu 2:14:10.

Povratak na Net.hr