Dugovi igračima, veći od 600.000 dolara, nagrizli su lijepu hokejašku i PR bajku zagrebačkog Medveščaka

Igrači su sve prijavili Sindikatu igrača ruskog KHL-a

09.09.2013., Zagreb - Novi vratar hokejaskog kluba Medvescak Mark Dekanich.
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Lijepa hokejaška bajka i divna PR priča iz Doma sportova sve više je nagrizana problemima. Iz godine u godinu se nagađalo kako Medveščak ostaje igračima dužan pokoju mjesečnu ratu ili kakav bonus, a hokejaši bi – u nedostatku drugih rješenja – preko društvenih mreža napali klub.

Nekoliko tweetova i statusa na Facebooku o zaboravnoj klupskoj upravi, uzbunili bi navijače, a kako su u pravilu svi takvi gerilski ispadi hokejaša pobrisani s bespuća interneta u roku dan-dva, jasno je da bi došlo do dogovora odnosno – isplate.

Prozivanje preko društvenih mreža

Ovaj put, bivši golman Medveščaka Mark Dekanich se okuražio na istu taktiku, preko društvenih mreža je udario po klubu, ali nije imao previše uspjeha. Uzalud je kanadski Hrvat pisao mjesecima po Twitteru, svađao se i komentirao klupske izjave. Svoj novac još nije dobio. I panično se boji da ni neće, jer misli da će klub zavlačiti igrače koliko god može i onda se samo ugasiti.

 Mark Flood (desno) potražuje 71.970 $
Mark Flood (desno) potražuje 71.970 $ PIXSELL

Kako se ne bi dogodilo da se sve zaboravi, igrači su sve prijavili Sindikatu igrača KHL-a (Kontinentalna hokejaška liga), koji je nakon arbitraže Disciplinske komisije lige ustvrdio da je dugovanje – stvarno. Prema dokumentima koje posjeduje redakcija Telegrama, radi se o točno 603.764 dolara (oko 4,260.000 kuna) koliko hokejaši potražuju samo za prošlu (2014./2015.) sezonu. Koliko su zapravo ukupni dugovi, možemo samo nagađati.

Dvanaest igrača je prijavilo klub

Dvanaest igrača je prijavilo klub, zanimljivo – niti jedan od njih nije ostao u Zagrebu. Najmanje su ostali dužni Dariju Kostoviću, nekih 130.000 kuna, dok Bill Thomas i Mark Flood potražuju više od pola milijuna kuna. Kako navodi liga, Medveščak je do kraja listopada imao rok za isplatu igrača, ali to se nije dogodilo. Igrači nisu primili ugovorom zajamčen novac, te je Disciplinska komisija KHL-a odlučila kazniti Zagrepčane.

Medveščak se, prema podacima koje posjeduje redakcija Telegrama, igračima tijekom ljeta obratio više nego jasnom porukom kako će nastupiti u ovoj sezoni KHL-a sa smanjenim proračunom, kako bi upravo njima isplatili sve dugove.

“Znamo da želite svoj novac i kako čujemo, mnogi od vas misle da ne bi trebali uopće nastupiti u KHL-u ako ne možemo vratiti dugove. Nažalost, ako ne nastupimo ove sezone, generalni sponzor bi nas napustio i više ne bi bilo novca niti za vas. Igranje u ovoj sezoni i rezovi u proračunu su jedini način na koji možemo poslovati i namiriti naš dug prema vama”, stoji u tekstu koji je poslan igračima u kojem im čak šalju i oštre tonove:

Bill Thomas
Bill Thomas želi 71.237 $ PIXSELL

“Javno smo objavili preko medija navijačima da postoje dugovanja i kako smo napravili plan otplate dugove. Ako taj plan vama nije prihvatljiv i želite stvar odvesti do hrvatskog sudstva ili oglasiti se javnosti – to je vaše pravo. Tada ćemo mi prekinuti sve isplate i pustiti da sudovi riješe spor individualno.”

“Igrači su prije ljeta odbili potpisati dokument”

Ne sjećamo se kako i kada je klub priznao da postoje dugovi nego samo izjava kako su oni – riješeni. Istina jest kako je igračima ponuđena obročna isplata koja bi potrajala čak godinu dana, a igrači su to odbili.

“Točno je da su igrači prije ljeta odbili potpisati dokument kojim pristaju na prolongiranje obveze plaćanja, ali od tada pa do danas klub nikome nije platio ni dio potraživanja pa makar se radilo o simboličnim iznosima koji bi potvrdili dobru volju. Ističem da moje stranke, a sudeći po komunikaciji s ostalim igračima – nisu dobile ništa. Odnos kluba je takav da, osim kurtoaznih odgovora odvjetniku, igrači bivaju potpuno ignorirani. Njima se ne nudi nikakvo pojašnjenje. Dok je razumljivo postojanje mogućih financijskih problema, takav odnos prema igračima nije ničim opravdan, posebno u situaciji gdje se njima duguje, a ne obratno”, objasnio je Telegramu odvjetnik koji zastupa razočarane hokejaše.

Prvi potez KHL-a

Sezona se potpuno zakuhala, tjedni i mjeseci prolaze, dugovanja nisu podmirena te je KHL povukao svoj prvi potez. Iako je vodstvo lige samo navelo da čak može biti suspendirana klupska uprava, vodstvo je povuklo manje radikalan potez – četiri kluba koji duguju igračima (Admiral, Sibir, Slovan i Medveščak) do daljnjeg imaju zabranu dovođenja novih igrača. Doduše, Sibir je 11. studenoga isplatio svoja dugovanja, ostala tri kluba – nisu.

Medveščak je tu zabranu mudro zaobišao, dva pojačanja su doveli nedavno, Kanađanina Bolduca i Finca Kousu, tako da ih odluka lige neće previše boljeti. Klupski direktor komunikacija Ranko Vučinić, pak, tvrdi da je realnost dosta drukčija od tvrdnji koje smo dobili.

Saša Martinović
Saša Martinović potražuje 55.000 $ PIXSELL

“Novi igrači dovedeni su iz razloga što je sportski odjel, na osnovu iskustva iz prethodnih sezona, procijenio kako je evidentan odlazak određenih igrača zbog boljih ponuda drugih klubova”, kazao je Vučinić o transferima, te se okrenuo financijskoj problematici.

“Spomenuti sporni iznos je manji”

“Postupak arbitraže traje sve dok se neriješeni poslovni odnosi ne razriješe na zadovoljstvo i suglasnost obiju strana uključenih u spor. Moguće je kako će, ako posredovanjem Lige strane ne sklope dogovor, svoje zadovoljstvo zatražiti na sudu. Arbitraža je započeta od strane lige na zahtjev dijela bivših igrača te Sindikata igrača KHL-a.

Liga je kao posrednik prvotno postavila rok do 31. listopada da se slučaj riješi na način izvansudskog postizanja i prihvaćanja dogovora od obje strane. Kako jedan manji dio bivših igrača nije prihvatio prijedlog kluba arbitraža je nastavljena, a liga zbog ubrzanja rješenja slučaja postavila određene sankcije kod transfera, točnije kupnje igrača. Postupak lige je logičan jer ona nema ingerenciju nad bivšim igračima niti istima može postavljati uvjete.”

Mathieu Carle (lijevo)
Mathieu Carle (lijevo) u Medveščaku je ostalo 67.389 $ PIXSELL

Šef komunikacija Medveščaka smatra da i dug nije toliki kako je prikazano. “Budući da je klub od početka arbitraže s nekima od bivših igrača sklopio dogovor o načinu isplate novodogovorenog iznosa, spomenuti sporni iznos je u ovom trenutku manji. Dok je postupak arbitraže otvoren niti jedna strana ne smije ili barem ne bi smjela iznosite detalje postupka.”
Liga je kaznila klub, iz Medveščaka tvrde jedno, a odvjetnik i hokejaši – drugo.


Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 14. studenoga 2015.