Bijes u Rusiji

MEĐUNARODNI SKANDAL: Rus osvojio zlato, ali proglašenje nije prošlo prema planovima

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko najavio je službenu žalbu Međunarodnoj klizačkoj federaciji (ISU) nakon incidenta koji se dogodio u nedjelju tijekom pobjedničke ceremonije na Svjetskom prvenstvu u klizanju na kratke staze u Seulu.

Ruski predstavnik Pavel Kuližnikov (21) obranio je naslov svjetskog prvaka u sprintu nakon čega je uslijedila uobičajena ceremonija. Dobio je mladić zasluženu medalju, cvijeće, vijenac i sve se činilo savršenim dok nije došao red na himnu.

Velika buka

Spikerica je uredno najavila rusku himnu, ali iz zvučnika odjeknuli taktovi – američke! U vrijeme novih napetih odnosa između Rusije i SAD-a gotovo da nema većeg grijeha. Nije sve to trajalo predugo, brzo su organizatori shvatili kakav su propust napravili, pa je poslije nekoliko sekundi puštena prava himna. Sam Kuližnikov se nije uzrujao, a kad je krenula prava himna, razvukao je široki osmjeh na lice.


No, uzrujali su se političari u njegovoj državi. Iako su se južnokorejski organizatori ispričali, Mutko ne odustaje od žalbe. A najhladniju glavu je u cijeloj situaciji zadržao mladi sportaš.

“Da, američka je himna svirala nekoliko sekundi i bio sam iznenađen. Međutim, u Rusiji je oko toga napravljena velika buka. Ne razumijem zašto je to potrebno, u potpunosti sam prihvatio ispriku organizatora”, rekao je Kuližnikov za TASS.

Povratak na Net.hr