Zasad imamo dvije olimpijske medalje, a ovo je vodič kroz ljude koji su davno razvaljivali na Igrama

1900. godine je prvi put neki Hrvat osvojio olimpijsku medalju

FOTO: Wikipedia

U povijesti hrvatskog sporta postoji čitav niz imena koji je se može pohvaliti olimpijskim odličjima s Olimpijskih igara. Mnogi košarkaški, rukometni ili veslački timovi s hrvatskim sportašima zaslužni su za osvajanje medalja. No, naši sportaši su u većini slučajeva tijekom povijesti, ponekad i spletom okolnosti, nastupali pod zastavom Jugoslavije, Italije ili Austro-Ugarske.

Tako je, recimo, prvi Hrvat osvojio olimpijsku medalju 1900. godine. Iako je popis osvajač medalja, kao i timova, dugačak, odlučili smo izdvojiti neke od najbitnijih sportaša koji su osvojili olimpijske medalje i po kojima pojedine ulice ili dvorane nose ime.

1. Duje Bonačić

Duje Bonačić na slici desno
Duje Bonačić na slici desno Wikipedia

Duje Bonačić jedan je od najistaknutijih splitskih sportaša i osvajača olimpijske medalje. Bonačić, naš proslavljeni veslač, bio je član Veslačkog kluba Gusar iz Splita s čijim je četvercem bez kormilara 1952. godine na Olimpijskim igrama u Helsinkiju osvojio zlatnu medalju. S njim su veslali Mate Trojanović, Velimir Valenta i Petar Šegvić, a njihova zlatna medalja ujedno je bila i među prvim zlatnim medaljama osvojenih za Jugoslaviju.

2. Franjo Mihalić

Franjo Mihalić, prvi s desna
Franjo Mihalić, prvi s desna AFP

Franjo Mihalić jedan je od najuspješnijih muških atletičara Hrvatske i bivše Jugoslavije. Mihalić je jedini Hrvat koji je 1956. godine osvojio srebrnu olimpijsku medalju u maratonskom trčanju na Olimpijskim igrama u Melbournu. On se sportom počeo baviti u Zagrebu pred Drugi svjetski rat, a u svojoj sportskoj karijeri prikupio je mnoštvo trofeja.

3. Đurđica Bjedov

Đurđica_Bjedov_2 (1)
Đurđica bjedov Wikipedia

Splićanka Đurđica Bjedov je kao 20-godišnjakinja 1968. godine osvojila zlatnu i srebrnu olimpijsku medalju na Olimpijskim igrama u Meksiku. Zlato je osvojila u utrci na 100 metara prsno, a srebro u utrci na 200 metara prsnim stilom te je zbog toga dobila i naslov najbolje sportašice godine. Prilikom povratka u Split, priređen joj je svečan i veliki doček na rivi i okolnim ulicama na kojima ju je čekalo oko sto tisuća ljudi.

4. Milan Neralić

Milan Neralić
Milan Neralić Wikipedia

Milan Neralić prvi je Hrvat koji je osvojio olimpijsku medalju. Neralić, koji je porijeklom iz Slunja, nakon odsluživanja vojnog roka u karlovačkoj 26. pukovniji otišao je u Bečko Novo Mjesto u kojem je postao časnik Austro-Ugarske Monarhije, a ubrzo nakon toga postao je i sportaš.

Bavio se mačevanjem i slovio je za jednog od najboljih mačevalaca u Austro-Ugarskoj. Kao 25-godišnji instruktor mačevanja osvojio je brončanu medalju u mačevanju 1900. godine na Olimpijskim igrama u Parizu. U samoj poluzavršnici Neralić je izgubio od talijanskog mačevaoca Itala Santelija.

5. Krešimir Ćosić

Krešimir Ćosić
Krešimir Ćosić YouTube

Hrvatski košarkaš i trener Krešimir Ćosić jedan je od najistaknutijih košarkaša koji je u domaćem sportu ostavio znatan trag. Ćosić je bio najpoznatiji kao igrač Cibone s kojom je osvojio jedan Kup kupova i tri prvenstva. Tijekom bogate košarkaške karijere Ćosić je tri puta s košarkaškom reprezentacijom Jugoslavije nastupio na Olimpijskim igrama s kojom je osvojio tri medalje: srebro 1968. godine u Meksiku, srebro 1976. u Montrealu i zlato 1980. u Moskvi.

6. Mate Parlov

Mate Parlov
Mate Parlov YouTube

Mate Parlov je za vrijeme svog života proglašen najboljim hrvatskim sportašem 20. stoljeća. Jedna od njegovih najvećih medalja je olimpijska medalja 1972. godine na Olimpijskim igrama u Munchenu protiv Kubanca Gilberta Carrilla. Carillo je slovio kao favorit u finalnom dvoboju u poluteškoj boksačkoj kategoriji, ali ga je Parlov pobjedio tehničkim nokautom u drugoj rundi.

7. Matija Ljubek

Ljubek12
Matija Ljubek kkkmatijaljubek.hr

Matija Ljubek je najtrofejniji hrvatski kanuist koji je u svojoj karijeri osvojio čak četiri olimpijske medalje: 1976. godine osvojio je zlatnu medalju na tisuću metara u jednokleku i bronačnu medalju na 500 metara u jednokleku na Olimpijskim igrama u Montrealu, a 1984. godine na Olimpijskim igrama u Los Angelesu je osvojio zlatnu medalju na 500 metara u dvokleku i srebrnu medalju na tisuću metara u dvokleku. Od 2001. godine nagrada Hrvatskog Olimpijskog odbora za životno djelo u športu naziva se njegovim imenom.

8. Vlado Lisjak

lisjak1
enciklopedija.hr

Vlado Lisjak osvojio je zlatnu olimpijsku medalju u hrvanju grčko-rimskim stilom. Kao član petrinjskog HK Gavrilovića, tada 22-godišnji Lisjak otputovao je 1984. godine na Olimpijske igre u Los Angelesu gdje je pobjedio finskog hrvača Tapia Sipila u kategoriji do 68. kilograma.

9. Dražen Petrović

Lipofsky-JDražen_Petrović (1)
Dražen Petrović Wikipedia

Dražen Petrović u svijetu košarke nosi titulu jednog od najboljih hrvatskih i svjetskih košarkaša. Njegova košarkaška karijera bila je iznimno bogata i uspješna, a zbog svoje igre dobio je nadimak ‘košarkaški Mozart’. Petrović je ujedno s košarkaškom reprezentacijom Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine osvojio brončanu medalju, 1988. na Olimpijskim igrama u Seulu srebrnu medalju, te 1992. s reprezentacijom Hrvatske na Olimpijskim igrama u Barceloni osvoji srebrnu medalju.