NEZAPAMĆENI SKANDAL U FORMULI 1 / Je li Verstappen sabotirao Hamiltonov bolid? Pojavila se kompromitirajuća snimka; Obojica pod istragom

Image
Foto: Profimedi

Hamilton i Verstappen pod istragom nakon kvalifikacija za VN Sao Paula u petak. Verstappen je snimljen kako nešto prčka po Hamiltonovom bolidu što je strogo zabranjeno i sad mu prijeti kazna

13.11.2021.
13:53
Profimedi
VOYO logo

Dramatična borba za naslov prvaka u Formuli 1 nastavlja se ovog vikenda na Velikoj nagradi Brazila, ali ona je sad dobila nov, potpuno neočekivan zaplet u kojima su glavni akteri dva vodeća vozača koja love ukupnu pobjedu, aktualni prvak Lewis Hamilton i Max Verstappen. Nastao je, naime, nezapamćeni skandal u ovom uzbudljivom i popularnom oktanskom sportu...

Image
SJAJNA UTRKA /

Max Verstappen pobijedio u Meksiku i povećao prednost nad Hamiltonom

Image
SJAJNA UTRKA /

Max Verstappen pobijedio u Meksiku i povećao prednost nad Hamiltonom

Hamilton kažnjen nakon kvalifikacija u petak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizozemac, naime, ima 19 bodova (312,5 - 293,5) prednosti ispred Britanca koji je s novim motorom u svom bolidu odvozio uvjerljivo najbrže vrijeme, te na kraju imao više od četiri desetinke prednosti nad Verstappenom u kvalifikacijama za VN Brazila. Međutim, FIA je nakon kvalifikacija objavila da DRS sustav na Hamiltonov bolidu ne zadovoljava pravila zbog čega je Britanac dobio pet mjesta kazne za utrku, javljaju strani mediji. No, onda se dogodio novi slučaj...

Verstappen se sam usosio

"Hamilton i Verstappen, oboje su sad pod istragom nakon kvalifikacija za VN Sao Paula u petak", piše ugledni britanski BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O čemu se točno radi? Engleski mediji, točnije britanski tabloid Mirror prenosi kako je Max Verstappen sad isto pod istragom F1 organizacije nakon što je viđen kako analizira (čitaj prčka) i dodiruje Mercedes Lewisa Hamiltona nakon kvalifikacija za Veliku nagradu Brazila.

Tehnički delegat pronašao nepravilnosti na Hamiltonovom bolidu

U petak su, naime, na trkalištu Interlagos u Sao Paulu vožene kvalifikacije na kojima je najbrži bio Hamilton, no nakon nekog vremena FIA-in tehnički delegat Jo Bauer pronašao je nepravilnosti na njegovom bolidu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FIA je nakon kvalifikacija objavila da DRS sustav na Hamiltonov bolidu ne zadovoljava pravila zbog čega je dobio pet mjesta kazne za utrku. No nakon toga, pojavio se video snimljen od jednog od gledatelja s tribine na kojem se vidi kako je neposredno nakon kvalifikacija Max Verstappen prišao Hamiltonovom bolidu i malo "prčkao" upravo po stražnjem krilu bolida. OVDJE možete vidjeti kako je to izgledalo.

Nizozemac je nonšalantno prišao Mercedesu i promatrao bolid s njegove stražnje strane, kao što i inače vozači često znaju raditi, čisto da vide kako neke stvari stoje kod konkurencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pravila FIA-e su jasna

Međutim, bilo kakvo dodirivanje, popravljanje, namještanje, povjeravanje, ne na tuđem već i vlastitom bolidu, strogo je zabranjeno, posebno u dijelu parka vozača (parc ferme), i posebno ako to nije dozvolio FIA-in tehnički delegat. Ali, Verstappen je nekoliko sekundi vidljivo nešto pipkao po Hamiltonovu bolidu.

FIA - upravljačko tijelo Formule 1 - potvrdilo je da se postupci vozača Red Bulla preispituju i da je pozvan na službeno očitovanje pred stručnim tijelom zbog "navodnog kršenja članka 2.5.1 FIA-inog međunarodnog sportskog kodeksa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članak 2.5.1 pravilnika kaže da: "Unutar Parc Fermea mogu ući samo dodijeljene službene osobe. Nikakve radnje, provjere, ugađanje ili popravci nisu dopušteni osim ako to ne ovlaste iste službene osobe ili prema važećim propisima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Verstappen je pobijedio u posljednje dvije utrke, u SAD-u na VN, a zatim prošlog vikenda u Meksiku, čime je stekao prednost od spomenutih 19 bodova. Do kraja su još 4 utrke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li diskvalificirati Hamiltona?

Hamilton se susreće s teškim zadatkom da osvoji i peto uzastopno prvenstvo, osmo ukupno - pogotovo jer bi mogao biti diskvalificiran iz kvalifikacija.

Ukoliko suci diskvalificiraju Hamiltona, Britanac će sprint kvalifikacijsku utrku startat s posljednjega mjesta, a za nedjeljnu utrku očekuje ga pet mjesta kazne zbog promjene motora koja će se dodati rezultatu koji ostvari u sprintu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BBC, pak, ističe u svojim pisanjima kako je pravno tijelo FIA-e priopćilo da odluka neće biti donesena do subote jer "čekaju dodatne dokaze koji neće biti dostupni do jutra".

Videosnimka kompromitira Verstappena

"Videosnimka koju je jedan obožavatelj Formule 1 objavio na društvenim mrežama pokazuje kako Verstappen naizgled rukama provjerava stražnja krila svog Red Bulla i Hamiltonovog Mercedesa nakon što su se parkirali", stoji u tekstu BBC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo