HRVATSKA SRAMOTA: / "Najuspješniji smo, a zakinuli su nas za desetke milijuna kuna"

Image
Foto: PIXSELL, Hrvoje Jelavić

Potpuno otvoreno, bez dlake na jeziku, Perica Bukić je progovorio o ogromnim problemima koji tište vaterpolo, ali i cijeli hrvatski sport.

14.8.2015.
10:34
PIXSELL, Hrvoje Jelavić
VOYO logo

Hrvatski vaterpolisti su na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Kazanju osvojili srebrnu medalju, a kad tome dodamo da su i aktualni olimpijski pobjednici, nema sumnje da se radi o trenutno najuspješnijem ekipnom sportu u našoj zemlji. No, dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza (HVS) Perica Bukić nije nimalo zadovoljan tretmanom svoga sporta u Hrvatskom olimpijskom odboru.

Image
Foto: PIXSELL, Goran Jakus
Image
Foto: PIXSELL, Goran Jakus

"Činjenica je da smo najuspješniji sportski savez u zadnjih desetak godina, ali da se to ni na čemu ne vidi kod raspodjele financijskih sredstava. Vaterpolo je u zadnjih osam godina osvojio 14 velikih seniorskih i još 13 medalja mlađih nacionalnih selekcija, sve na najvećim europskim i svjetskim natjecanjima. Kad naše prihode od države tj. od HOO-a usporedimo s prihodima vaterpolista u Srbiji, Mađarskoj, pa čak i u Crnoj Gori, razlike su preko 400 posto - na našu štetu. Usporedba s Talijanima još je i gora", upozorio je Bukić u intervjuu za portal Olimpijci.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv proračuna

Ni ne čudi stoga da je HVS bio jedan od dva saveza koji su na Skupštini HOO-a glasali protiv proračuna za 2015. godinu.

"Po kojim se kriterijima rukovodi HOO pri određivanju visine sredstava pojedinim savezima, mi iz vaterpola još uvijek nismo uspjeli shvatiti. Taj nesrazmjer u odnosu na realne potrebe je ogroman i kad bismo gledali zadnjih desetak godina, to su deseci milijuna kuna koje su se trebale utrošiti kako u seniorsku, tako još i više u mlađe reprezentativne selekcije", istaknuo je naš legendarni vaterpolist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik dio novca koji bi mogao pomoći hrvatskom sportu, danas se koristi za spašavanje 'živog mrtvaca', propalog projekta Sportske televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt SPTV-a nije uspio

"Hrvatski vaterpolski savez je na izravan upit podržava li dalji angažman HOO-a u održavanju SPTV-a odgovorio negativno jer smo uvjerenja da projekt kao takav nije uspio. To bez ozbiljne pomoći države ili HTV-a nije ni bilo izgledno. A posebno je za nas upitno ako se ti troškovi i dugovanja podmiruju sredstvima koja su bila namijenjena sportašima."

Može li uopće novi Zakon o sportu riješiti nagomilane probleme?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon o sportu još nikad nije donesen. Svi dosadašnji zakoni koji su se tako zvali bili su zakoni o Dinamu ili Hajduku ili Zdravku Mamiću. I ove izmjene i dopune su također bile potencirane isključivo odnosima u nogometnoj organizaciji. Nadam se da će netko u Hrvatskoj shvatiti da je, koliko god nogomet bio važan, neprimjereno sve ostale sportove i sportaše držati kao taoce u političkim sukobima koji su prisutni u tom sportu", zaključio je Bukić.

Olimpijci.hr/Sportski.net

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike