S POGLEDOM NA 2025. / Hamilton je opet povukao nelogičan potez: Je li moguće da je njegov rival ovo predvidio?

Image
Foto: profimedia

S njemačkom je momčadi osvojio šest svjetskih titula vozača, osam konstruktorskih titula, obarao rekorde koje su brojne legende ovog sporta postavile prije njega, ali to izgleda nije bilo dovoljno

3.2.2024.
8:12
profimedia
VOYO logo

Sezona Formule 1 počinje za nešto manje od mjesec dana, ali vijesti koja je uzdrmala svijet motosporta zauzela je naslovnice veliki medija. Jedan od najvećih transfera Formule 1 u povijesti dogodio se u trenutku kojeg nitko nije očekivao. Sedmerostruki prvak Lewis Hamilton odlazi iz Mercedesa na kraju ove sezone, a u 2025. vozit će, ni više ni manje nego za svojeg vječnog rivala, Scuderiju Ferrari. Kažu da je crveni bolid san svakog vozača, ali da mi je netko rekao da će se nakon 11 godina Hamilton odlučiti na ovaj potez rekla bih mu da je lud.

Image
PRODRMAT ĆE SVIJET F1 /

Sada je i službeno: Lewis Hamilton od 2025. vozi za Ferrari!

Image
PRODRMAT ĆE SVIJET F1 /

Sada je i službeno: Lewis Hamilton od 2025. vozi za Ferrari!

S njemačkom je momčadi osvojio šest svjetskih titula vozača, osam konstruktorskih titula, obarao rekorde koje su brojne legende ovog sporta postavile prije njega, ali to izgleda nije bilo dovoljno.  Blago je reći da su posljednje dvije sezone za Hamiltona bile poražavajuće.  Godinama je s Mercedesom dominirao ovim sportom i samo je za pobjede znao, no nakon kobne 2021. Mercedes je u apsolutnom padu. I dok sve ostale momčadi idu prema boljem njemačka momčad i dalje se traži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/d398b0ce-c234-11ee-a513-e667682dade6/original

Za nepovjerovati

Glasine o njegovom transferu u kultnu momčad kruže već godinama, pa me ni objava legitimnog britanskog medija nije mogla natjerati da u to povjerujem. Svijet Formule 1 na trenutak je stao dok je udarna vijest frapirala ljubitelje ovog sporta. Priopćenja nisu pristizala, a obje momčadi i legendarni vozač o kojemu je ponovno brujao cijeli svijet kao da su nestali s lica zemlje.

Mislila sam ovo je još jedna PR igrica, navlakuša, jer prije otprilike pola godine Hamilton je s Mercedesom produljio ugovor do 2025. godine. Ugovor je međutim imao jednu caku. Izlaznu klauzulu prema kojoj je mogao otići i prije kraja te sezone, a tu je caku i iskoristio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/cb93ca38-c236-11ee-9613-a6a3e3a01370/original

Napušta momčad s kojom je ispisao povijest. Sve i da je odlazak iz momčadi opravdan potpuno je nelogičan trenutak u kojem je povukao ovaj potez, a nelogičan je izbor momčadi. Ferrari od 2007. godine ne zna za svjetsku titulu, a izgleda da su se na to i naviknuli. Poznati po  'odličnim' strategijama, 2022. su  Tifosima ponovno uništili snove, prokockavši sve šanse da titulu vrate nakon 15 godina.

Obje su momčadi zadnje dvije sezone nekonzistentne međutim izgleda da Mercedesova budućnost za sedmerostrukog prvaka nije bila obećavajuća. Talijanska je momčad izvukla asa iz rukava jer zašto bi inače 'zlatni dečko Mercedesa' otišao nakon 11 dugih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povijest se ponavlja

Nije ovo prvi put da nas Britanac šokira sa svojim odlukama. Istu je stvar napravio i 2012. kada je objavio da odlazi iz Mclarena, momčadi s kojom je osvojio svoju prvu svjetsku titulu. Nakon pet godina s britanskom momčadi napravio je riskantan potez i pridružio se Mercedesu koji je u to vrijeme zauzimao tek 5. mjesto u konstruktorskom poretku.  Bio je to, kao i sada, potpuno nelogičan potez, ali izgleda da se Hamiltonu rizik isplatio.

Hoće li se rizik ponovno isplatiti ili će mu se dogoditi ista stvar kao i njegovom bivšem rivalu, ali velikom prijatelju Sebastianu Vettelu koji je nakon četiri osvojene titule s Red Bullom odlučio otići u kultnu momčad. Taj je transfer doduše bio totalni promašaj jer se Nijemac s talijanskom momčadi nikada nije proslavio. U borbi s Hamiltonom i Mercedesom san o tituli s Ferrarijem ostao je samo to, san.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/8929e99e-c235-11ee-879b-e667682dade6/original

Hamilton u crvenom Ferrariju...

Vettel kao da je predvidio što će biti kada je izjavio dobro poznatu rečenicu:

„Svi su ljubitelji Ferrarija, čak i ako kažu da nisu, oni su ljubitelji Ferrarija. Čak i ako odete kod Mercedesovih dečki i oni kažu 'O da, Mercedes je najveća marka na svijetu', oni su obožavatelji Ferrarija.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako tri mjeseca nestrpljivo čekam početak 2024. sezone, sada su mi misli samo na onoj sljedećoj. Hamiltona ćemo zajedno s Charlesom Leclercom gledati u crvenom Ferrariju, a talijanska bi momčad uz adekvatan bolid i ovaj tandem mogla momčad vratiti na staze stare slave.

https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/d39c6836-c234-11ee-9206-8ef67c8a9157/original
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo