Play ponuda

Godišnjica smrti Aertona Sene (VIDEO)

shimmer fallback

Pre 19 godina poginuo je jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1

1.5.2013.
14:32
Play ponuda

U sredu, 1. maja, navršava se 19 godina od smrti legendarnog Aertona Sene tokom trke za Veliku nagradu San Marina u Imoli.

Sena, jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1, ako ne i najbolji, poginuo je u 34. godini pošto je izgubio kontrolu nad svojim bolidom pri brzini od preko 300 km/h i udario u zid u krivini Tamburelo na stazi “Enco i Dino Ferari”.

Samo dan ranije, na istoj stazi, tokom kvalifikacija na skoro istom mestu život je izgubio i Austrijanac Roland Racenberger. Dve tragedije, a posebno taj 1. maj 1994. godine, zauvek su izmenili kako Formulu 1, tako i sport uopšte.

Legendarni Brazilac je u karijeri trijumfovao 41 put, još 39 puta se našao na podijumu, osvojio je tri titule šampiona, i ostao je upamćen kao kralj kvalifikacija i najbolji vozač po kiši ikada. Vladao je ulicama Monte Karla i od svog debija u Formuli 1 1984. godine branio je boje Tolemana, Lotusa, Meklarena i Vilijamsa, piše B92.

Sigurno je da bez Sene Formula 1 više nije bila ista, jer su je mnogi zavoleli upravo zbog njega. I sada, 18 godina kasnije, mnogi razmišljaju o tome ‘šta bi bilo kad bi bilo’, ali jedno je sigurno, Sena je bio jedinstven, po načinu vožnje se razlikovao od ostalih, neki ga nisu voleli, mnogi jesu, ali je bio i ostao jedan od najboljih ikada.

Play ponuda
Play ponuda