GODINA SKANDALA: / Uvrede Donni, pad nogometnih moćnika i ispuhane lopte

Image
Foto: Pixsell, Davor Javorović

Kada se govori o skandalima u 2015. godini, nemoguće je ne početi s događajima u i oko Međunarodne nogometne organizacije, Fife.

31.12.2015.
13:33
Pixsell, Davor Javorović
VOYO logo

1. Korupcija u Fifi

Sada je poznato da je istraga o korupcijskim aktinostima u Fifi počela prije već mnogo godina, ali sve je izbilo u prvi plan 27. svibnja 2015. kada je dva dana uoči izbornog kongresa uhićeno sedam visokih dužnosnika te organizacije. Švicarski policajci u civilu nenajavljeno su upali u hotel Baur au Lac u švicarskom Zürichu i uhitili ih, a 48 sati kasnije po planu je održan izborni kongres na kojemu je Sepp Blatter izabran za predsjednika. Zatim su se u medijima pojavile informacije za što se sve istražuje Fifine službenike i popis popis kriminalnih aktivnosti zgrozio je javnost. Uglavnom je riječ o mitu, korupciji, ali i pranju novca. Također, vrlo je sumnjiva dodjela dva Svjetska prvenstva, ono 2018. godine u Rusiji i 2022. u Kataru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na sve, Blatterov novi mandat nije dugo potrajao. Samo tjedan dana nakon što je izabran, on je objavio da će biti predsjednik tek do izvanrednog izbornog kongresa na kojem će se imenovati novi predsjednik, a on neće biti jedan od kandidata. Taj kongres će se održati 26. veljače 2016. godine.

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Sepp Blatter i Michel Platini

Nešto kasnije, u listopadu ove godine, etički odbor Fife suspendirao je na 90 dana predsjednika Blattera, potpredsjednika Michela Platinija i glavnog tajnika Jeromea Valckea, kojemu ionako već teče otkazni rok u krovnoj svjetskoj nogometnog organizaciji. Kažnjenom trojcu zabranjene su bilo kakve aktivnosti u nogometnu u navedenom razdoblju, a oni sami su porekli da su bilo što skrivili. Također, bivši potpredsjednik Fife Chung Mong­-joon suspendiran je na šest godina i kažnjen sa 100 tisuća švicarskih franaka. U izjavi su iz Fife objavili da je temelj za to istraga koju vodi Etički odbor te organizacije, a povod za suspenziju je postupak švicarskih vlasti protiv Blattera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova je odluka pogotovo naštetila Platiniju koji se imao namjeru kandidirati za novog predsjednika Fife, a u zadnje vrijeme pojavile su se vijesti da bi Francuz mogao biti suspendiran čak više godina. Paralelno sa zbivanjima u Europi, američke službe istraživale su nelegalne aktivnosti u nogometnim organizacijama diljem svijeta pa je privedeno više južnoameričkih nogometnih visokih dužnosnika. Svi su oni bili povezani s Fifom.

Oštra kazna za Blattera i Platinija

Najveći udarac taj je dvojac pretrpio na početku ovog mjeseca. Naime, Fifin predsjednik na odlasku Blatter i dopredsjednik Platini, koji je i predsjednik Uefe, suspendirani su 12. prosinca na osam godina. Navedeni dvojac dobio je zabranu obnašanja svih atkivnosti u nogometu, a glavni razlog zabrane bila je vrlo sumnjiva isplata dva milijuna švicarskih franaka 2011. godine. Oba okrivljenika u svoju su obranu rekli da s tom isplatom nema ništa sporno, ali njihova obrazloženja nisu prihvaćena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priča oko skandala u Fifi nastavit će se i dobar dio sljedeće godine jer se istražuje mnogo sumnjivih aktivnosti pa je u ovom trenutku nemoguće predvidjeti tko će još biti optužen za sumnjive aktivnosti i kakve će posljedice točno biti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Seks skandal u francuskoj reprezentaciji

Image
Foto: AFP, PHILIPPE HUGUEN
Image
Foto: AFP, PHILIPPE HUGUEN

Valbuena i Benzema

Francuski napadač Karim Benzema uhićen je pod ozbiljnim optužbama da je snimkama seksa ucjenjivao suigrača iz francuske reprezentacije Mathieua Valbuenu i sad mu prijeti mu zatvorska kazna od čak pet godina. Beznema, član Real Madrida, vrlo brzo je i pušten iz pritvora, ali ga je nacionalni nogometni Savez udaljio iz reprezentacije dok se situacija u potpunosti ne razriješi. Odluku je javnosti priopćio čelnik saveza Noel Le Graet na konferenciji za medije.

"Odlučili smo suspendirati Benzemu do daljnjega. Onoga trenutka kada tužiteljstvo zaključi da on nije imao ništa s navedenom aferom, poništit ćemo suspenziju”, kazao je Le Graet, koji je dodao kako se suspenzija odnosi i na EURO 2016, kojemu je Francuska domaćin. Benzema je negirao sve optužbe, a oglasio se i francuski premijer Manuel Valls koji je rekao da Benzema ne bi smio igrati za reprezentaciju sve dok god je pod istragom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Afera u grčkom nogometu

Image
Foto: AFP, LOUISA GOULIAMAKI
Image
Foto: AFP, LOUISA GOULIAMAKI

Evangelos Marinakis

Grčki nogomet u 2015. godini obilježila je afera, a glavnu ulogu u njoj ima vlasnik Olimpiakosa Vangelis Marinakis koji je optužen za kriminalne radnje. On je navodno surađivao s članovima Grčkog nogometnog saveza i od 2011. godine u potpunosti kontrolirao tamošnji nogomet. Metode koje je za to koristio bile su namještanje utakmica, ucjena i prevara. U skandal je uključen veliki broj osoba, među kojima su brojni nogometni suci, čelnici klubova, ali i suci u pravosuđu. Svi optuženici tvrde da su nevini, a konačna presuda u cijelokupnom slučaju očekuje se sljedeće godine.

Deflagate

Image
Foto: AFP, AL BELLO
Image
Foto: AFP, AL BELLO

Tom Brady

Za najveći ovogodišnji skandal u američkom nogometu krivi su aktualni NFL prvaci New England Patriotsi koji su kažnjeni s milijun dolara, a njihova glavna zvijezda Tom Brady s četiri utakmice suspenzije, jer su namjerno ispuhali lopte uoči prošlosezonskog konferencijskog finala koje su u siječnju 2015. igrali s Indianapolis Coltsima. Ispuhane je lopte, naime, u hladnim uvjetima lakše loviti i kontrolirati. New England Patriotse i Bradyja je puna četiri mjeseca istraživao odvjetnik Ted Wells koji je zaključio da je osoblje Patriotsa sigurno namjerno ispuhalo lopte kako bi igrači imali prednost na tijekom utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Kyrgiosovo vrijeđanje Wawrinke

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Nick Kyrgios

Hrvatska tenisačica Donna Vekić našla se u središtu prepucavanja talentiranog, ali prgavog Nicka Kyrgiosa i Stana Wawrinke tijekom meča 2. kola Rogers Cupa u Montrealu. Poznato je da su Švicarac Wawrinka i Vekić u romantičnoj vezi, a zna je to i australski tenisač koji je u trenutku svađe sa svojim suparnikom krajnje neprimjereno uputio jedan takav komentar preko mreže. Upleo je u cijelu priču i svog suigrača iz Davis Cup reprezentacije Thanasija Kokkinakisa čije je ime iskoristio da Wawrinku podsjeti da je njegova djevojka bila u toj ljubavnoj vezi. Pritom je koristio glagol kojeg pristojnost ne trpi.

Zbog tog ispada ATP je Kyrigosa kaznio s 25 tisuća dolara i mjesec dana uvjetne suspenzije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Doping u atletici

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Testiranje uzoraka

2. kolovoza je u dokumentarnom filmu njemačka televizijska postja ARD je objavila da je svaki treći osvajač olimpijske ili medalje na Svjetskim prvenstvima između 2001. i 2012. godine bio dopingiran. Vijest je objavljena na temelju rezultata Međunarodne atletske organizacije. "Najčešće su dva od tri osvajača medalja na Olimpijskim igrama tijekom svoje karijere bila dopingirana, a vjerojatno i sva tri", rekao je Michael Ashenden, znanstvenik koji je za ARD analizirao rezultate.

Nešto kasnije doping skandal potresao je i Rusku atletsku federaciju jer su pronađeni dokazi da je tamošnja vlast manipulirala testovima i sustavno dopingirala atletičare. Zbog toga je Međunarodna atletska federacija (IAAF) suspendirala taj Savez, a on se na tu odluku nije žalio te je započeo s reformama kojima želi ispraviti greške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo