NAKON GOTOVO 30 GODINA / Formula 1 se vraća u Afriku? Glavni kandidat je staza na kojoj se dogodila jedna od najbizarnijih nesreća u povijesti

Image
Foto: Profimedia.hr

Nositelj marketinških prava u Formuli 1, Liberty Media, itekako je za što brži povratak afričke utrke u kalendar SP-a, a prema nekim informacijama, strane su također vrlo blizu dogovora

14.6.2022.
18:48
Profimedia.hr
VOYO logo

Utrke Formule 1 mogle bi se vratiti u Afriku nakon mnogo desetljeća jer čelništvo F1 pregovara s organizatorima u Južnoj Africi, gdje je posljednja utrka dosad bila 1993. godine, javlja britanski BBC.

Predsjednik Formule 1 Stefano Domenicali otputovao je u Južnu Afriku nakon nedjeljne utrke u Bakuu, gdje će se na trkaćoj stazi Kyalami sastati s predstavnicima lokalnih vlasti i organizatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nositelj marketinških prava u Formuli 1, Liberty Media, itekako je za što brži povratak afričke utrke u kalendar SP-a, a prema nekim informacijama, strane su također vrlo blizu dogovora. Ako se to dogodi sljedeće godine, Formula 1 bi na Svjetskom prvenstvu 2023. mogla imati čak 24 utrke, što bi bilo najviše do sada. Novo mjesto događanja sljedeće godine također će biti Las Vegas.

Povratak na mjesto najbizarnije tragedije u povijesti

Kyalami je redovito bio domaćin utrka Formule 1 70-ih i 80-ih, posljednja je dosad bila 1993., a kasnije ih nije bilo na afričkom kontinentu. Inače riječ je o stazi na kojoj se dogodila jedna od najbizarnijih nesreća Formule 1 u povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad već jako davne 1977. godine tijekom treninga pred Veliku nagradu Južnoafričke Republike velški šampion Tom Pryce je naletio na 19-godišnjeg člana tehničkog osoblja Frederika Jansena van Vuurena koji je nosio aparat za gašenje. Tinejdžer je stradao od posljedica udarca bolida, a Prycea je aparat za gašenje pogodio u kacigu te mu nanio smrtonosne ozljede. Obojica su podlegla ozljedama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo